Hírek

2005.05.20. 00:00

Mélygarázs lehet a tér alatt

Minden engedély megvan, mindenki szeretné, mégsem épült meg az ígért mélygarázs sem a Hősök terén, sem a Felvonulási téren. A tér befüvesítéséről is elfeledkeztek a politikusok.

Vajta Zoltán

[caption id="" align="alignleft" width="308"] A felszín az esetleges építkezés után sem változik, a város büszkesége marad
[/caption]Idén és várhatóan még évek múlva is a legnagyobb parkolóként működik a Városliget melletti Felvonulási tér. A budapesti politikusok a választópolgároknak azt ígérték, hogy visszaadják a ligetnek a teret. A gyep alá pedig mélygarázst regéltek. Hangzatos maszlag maradt a befüvesítés gondolata és a föld alatti parkoló megépítése. A téren ma ugyanúgy autók, turistabuszok állnak, mint két és fél éve, az önkormányzati választások idején. Pedig mindenki szívesen látná a füvet és a fát az autók helyén, a járműveket pedig mélygarázsban. A parkolásfejlesztési koncepció szerint is több föld alatti parkolóra lenne szükség Budapesten.

Visszaadjuk a Felvonulási teret a Városligetnek – mondogatták szocialista és szabad demokrata politikusok. Készült olyan terv is, amely szerint a Hősök tere alatt bővítenék a Szépművészeti Múzeumot. Bevásárlóközpontot, könyvtárat is terveztek volna a Hősök tere alá. Arról is beszéltek már a szakemberek, hogy garázst kellene építeni a Hősök tere alá, mert túl sok a turistabusz. Ezt az ötletet egyelőre elvetették. A szomszédos Felvonulási téren viszont semmi nem akadályozná a beruházást. Hacsak nem a városvezető politikusok tehetetlensége.

A XIV. kerületi főépítész, Karsai Károly szerint a rendezési terv lehetővé teszi a parkoló megépítését. Méghozzá nem is egyet, hanem mindjárt hármat. Mintegy háromezer autó számára jutna hely a föld alatt. Ám eddig nem akadt jelentkező a beruházásra. Más kérdés, hogy megtérülnének-e a befektetett milliárdok. Hiszen még a zsúfolt belvárosban is jórészt üresen kong a Szent István téri mélygarázs. A Felvonulási térrel szomszédos Hősök terénél ott a földalatti állomása. A kismetró az Andrássy út alatt perceken belül a belvárosba ér. Sokan ezért hagyják autójukat a Felvonulási téren, és inkább BKV-jegyet vesznek. Vagyis a liget széle egyfajta P+R parkolóként működik.

A tér sok szabadtéri programnak is helyet ad. Ha felszednék a betonlapokat és az aszfaltot, a nyár végi Budapest Párádé kénytelen lenne új helyszínen dübörögni. De Lionel Richie több százezres közönsége a Kapcsolat-koncerten ugyanúgy csápolhatna a gyepen, mint a betonon. Az immár hagyományossá vált ARC plakátkiállítást sem zavarná a zöld gyep. A fű alá tervezett mélygarázs pedig autóval is könnyen elérhetővé tenné ezeket a rendezvényeket.

Kamerákkal is figyelik a szemetelőket

Addig nem lehet befüvesíteni a teret, amíg nem biztosítják a parkolóhelyet a több ezer, naponta a felszínen parkoló autónak és busznak. Bánsági György, a főváros környezetvédelmi bizottságának elnöke azt mondja, addig is óvni kell a ligetet, amíg nincs befektető a mélygarázsra. Várhatóan még idén nyáron felszerelik a térfigyelő kamerákat a Városligetben és környékén. Ezzel nemcsak javítják a park közbiztonságát, de elejét vehetik a szemetelésnek. Továbbá meg lehet szabadítani az átmenő autóforgalomtól a zöldterületet. Hiszen minden szabálysértőről felvétel készül.

Vajta Zoltán Kamerákkal is figyelik a szemetelőket Addig nem lehet befüvesíteni a teret, amíg nem biztosítják a parkolóhelyet a több ezer, naponta a felszínen parkoló autónak és busznak.

Bánsági György, a főváros környezetvédelmi bizottságának elnöke azt mondja, addig is óvni kell a ligetet, amíg nincs befektető a mélygarázsra. Várhatóan még idén nyáron felszerelik a térfigyelő kamerákat a Városligetben és környékén.

Ezzel nemcsak javítják a park közbiztonságát, de elejét vehetik a szemetelésnek. Továbbá meg lehet szabadítani az átmenő autóforgalomtól a zöldterületet. Hiszen minden szabálysértőről felvétel készül. A felszín az esetleges építkezés után sem változik, a város büszkesége marad -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!