Hírek

2005.05.31. 00:00

Mégis eladják az észak-pesti kórházat?

Továbbra is bizonytalanság övezi az észak-pesti kórház jövőjét. A helyi civil szervezetek március óta újabb és újabb tüntetéseket szerveznek, mert attól tartanak, a XV. kerületi önkormányzat rossz gazdája lesz. Vagy eladja vagy a polgárok érdekét figyelmen kívül hagyva hasznosítja: lakóparkot, plázát épít.

Zsidai P.

Legutóbb a májusi Fővárosi Közgyűlésen tiltakoztak. Ekkor szavazták meg a képviselők a kerületi és a fővárosi önkormányzat közötti szerződést. Ez ad felhatalmazást Rákospalotának, hogy eljárjon az ingatlan ügyében. A helyiek elutasítják a terület eladását, amelyet azonban a szerződés nem zár ki. Az értékesítést és a hasznosítást egyenértékű megoldásnak tekinti, erre utal a szövegben alkalmazott perjel is. Aggodalmukra okot ad, hogy a területen lévő 34 ingatlant 3,4 milliárd forintra becsülték. Az 500 fából álló, három és fél hektáros ősparknak pedig nincs értéke a legutóbbi becslésben.

A hasznosítás során elsősorban az egészségügyi rekreációs, szociális és lakás funkciókat tarják megvalósítandónak. Azt a szerződés nem részletezi, ezek milyen sorrendben követik egymást. Azt sem, hogy ezeken kívül milyen egyéb funkciókat telepíthetnek a területre. A helyiek mindenképpen egészségügyi ellátást szeretnének az ingatlanon, de nem wellness-, fitneszközpontot. Tekintettel arra, hogy a kerületben nincs működő kórház, át kell járni Újpestre, Zuglóba. Ezt indokolja a rákospalotaiak elszomorító egészségi állapota is.

Véleményüket azonban eddig nem vette figyelembe a kerület vezetése. Különleges egészségügyi területből központi vegyes területté soroltatta át az önkormányzat. Azzal érveltek, hogy sem a főváros, sem a kerület nem akar kórházat működtetni. A civilek azonban nemcsak kórházat, hanem más egészségügyi ellátást is el tudnak képzelni az ingatlanon. Különösen azért, mert jelenleg is működik még a járóbeteg-szolgáltatás. Erre, vagyis az azonnali gyógyításra  nagyon nagy szükségük van a helyi polgároknak. Most már teljes egészében az önkormányzat kezébe került a döntés, hogy kiírja a pályázatot az eladásról vagy a hasznosításról.

A helyi civil szervezetek március óta újabb és újabb tüntetéseket szerveznek, mert attól tartanak, a XV. kerületi önkormányzat rossz gazdája lesz. Vagy eladja vagy a polgárok érdekét figyelmen kívül hagyva hasznosítja: lakóparkot, plázát épít. Zsidai P. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!