Hírek

2005.05.27. 06:09

Magyar Tenger: Vendégekre várva

Minden hétvégére esik egy szezonnyitó a Balatonnál, de a helybéliek legfeljebb a jó felkészülést ünnepelhetik, mert a vendégek egyelőre nem érkeztek meg. A butikok, vendéglők és játéktermek jelentős része még zárva, de a szakma mégis bizakodó.

Czene Attila

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A tó vonzereje talán idén is felidézi a régi szép időket. Napfény, hűsítő tiszta víz, csinos lányok, jó bulik, finom étkek, mi kell még…?
[/caption]– Nem jönnek vissza a korábbi számban a németek – rázta a fejét Tóth László, a siófoki Morva étterem vezetője. Mások is a vendégkör átalakulásával számolnak. Az utóbbi időben sorra épültek a négycsillagos szállodák, amelyek szolgáltatásait, főleg hosszú hétvégéken, magyarok fizetik meg. A tisztasághoz  és a kedvező árhoz hasonlóan fontos a reklám. A fő szerepet az internet vette át. Persze sokat segíthet egy-egy attrakció; egy héttel ezelőtt például egy fiatal spanyol, Carlos Pena hosszában átúszta a Balatont, hogy ezzel felhívja a figyelmet a tó kiváló vízminőségére.

Pünkösd jelzi, hogy milyen lesz a fürdőszezon – ezt mondják a hozzáértők. De csak Kecskés Gyula, a Balatoni Hajózási Rt. központi állomásfőnöke dicsekedhetett azzal, hogy a szántód–tihanyi révnél megnövekedett a forgalom, mégpedig a kétszeresére. A balatonszabadi Boglya, valamint a széplaki Piroska csárdák előtt ugyan gyakran flottányi busz várja a vacsorázókat, de a legtöbb vendégváró egyelőre panaszkodik.

Balázs Árpád siófoki polgármester így fogalmazott, amikor a város megkapta Kolber István minisztertől a Nyári főváros címmel járó aranykulcsot: – Fogalmam sincs, milyen szezonunk lesz, de a város felkészült arra, hogy a tavalyinál több vendéget fogadjon. A vállalkozók is kicsinosították üzleteiket. A legvonzóbb mindennek ellenére a tó: van benne víz és az tiszta. Ezt nem mi intéztük el, hanem a jó isten produkálta. S a mondás szerint, ha Isten velünk, ki ellenünk?

Kolber István, az idegenforgalomért is felelős miniszter azt mondta biztatásul: a 2007–13 közötti hét évben, amikor megérkeznek majd az európai uniós pénzügyi támogatások, harmincesztendőnyit is fejlődhet a kiemelt üdülőkörzet. Addig is sok a tennivaló. Például hiába épül 140 milliárd forintért az M7-es autópálya; ha arról nem sikerül majd lecsalogatni a vendégeket, akkor tovasuhannak az Adriai-tenger felé. Annak érdekében, hogy ne így történjen, idén májustól bevezették a kedvezményeket nyújtó Balaton-kártyát. Erről Kovács Miklós, a Balatoni Regionális Idegenforgalmi Projekt Iroda igazgatója azt mondta: fontos, hogy egymáshoz kapcsolódó szolgáltatásokat komplexen lehet a piacra vinni. Jelenleg több  mint száz vállalkozás kínál kedvezményt a kártya használóinak. Június 20-tól nagyobb árengedményeket nyújtanak, döntően a közlekedéshez, a rendezvénylátogatáshoz, a strandhasználathoz és a horgászathoz.

Kiváló és sok a víz
Utoljára öt éve volt olyan magas a vízállás, mint az elmúlt napokban. Százegy centin állt a siófoki vízmérce a múlt heti esőzés után. 2003 októberében 32 centiméter volt a negatív rekord. Az idő(járás) azonban a tudósokat igazolta, ők már akkor állították: előbb-utóbb feltöltődik a tó. Ez mostanra be is következett. A Sió-csatorna zsilipjét csak 110 centis vízállás fölött szabad megnyitni. Somlyódi László akadémikus szerint a 70-es évek elején tapasztaltak ilyen kiváló vízminőséget.

Kerékpárral olcsóbb

A Balaton-régió 164 településén élő lakóknak a teljes menetjegy árából ötvenszázalékos kedvezményt nyújt a Balatoni Hajózási Rt. A kompon maradnak a tavalyi árak, sőt: az átkelő kerékpárok, autóbuszok és lakókocsik után kevesebbet kell fizetni. A menetrendi személyhajók viteldíja öt-hét százalékkal nő. A legnépszerűbbek a Siófok–Balatonfüred – Tihany, illetve Fonyód–Badacsony közötti járatok.

Siófoké  a szezonnyitás
Siófok, Balatonfüred és Keszthely egyes vezetői régóta vitatkoznak azon, melyik település a Balaton fővárosa. Mindennek következményeként Siófok a Magyar Szabadalmi Hivatalban a 164 670 számon lajstromoztatta, hogy a „balatoni szezonnyitó Siófok Pünkösd” feliratú színes ábrás szimbólum egyedüli jogosult használója a település önkormányzata. Nagy István, a polgármesteri hivatal sajtóreferense úgy indokolt: senki nem vitatja Balatonfüred jogát a vitorlabontásra. Helikoni Ünnepségeket sem rendez más Keszthelyen kívül. Tisztelni kell tehát a hagyományokat, így a szezonnyitót, mint a balatoni turizmus indulásának hagyományos ünnepét is, amely Siófokhoz kötődik.

Közmunkások szépítenek
Negyvenöt település lakóinak, összesen ezer embernek ad kenyeret a Balatonnál májustól októberig tartó közmunkaprogram. Egyes hónapokban csaknem mindenkinek lesz munkája, aki dolgozni akar. Ennek során kitakarítják a tó 232 kilométernyi partját, s folyamatosan gyűjtik az allergiát okozó parlagfüvet. Ugyanakkor – mivel a közreműködők között szerepel a MÁV Rt. is – összeszedik a szemetet a vasúti sínek mentén, s láthatóvá teszik a vasúti átjárókat. Sok helyütt ugyanis magas gaz vagy belógó faág takarja el a fénysorompót. A program értéke hétszázmillió forint. Nyertese pedig a turizmus is.

Bezár a szállodasor
Minden bizonnyal utolsó szezonját kezdte a Balaton valamikori „zászlóshajója”, a siófoki szállodasor. A négy hotelből különösen az Európa volt kedvelt és ismert. Pünkösdkor már csak két szállodát nyitottak ki, az Európán kívül még a Hungáriát. A Lidó és a Balaton már nem vesz részt a turizmusban. A tulajdonos Accor-Pannónia Hotels Rt. közben tárgyalásokat folytat a szállodasor értékesítéséről. Ha még nyáron pont kerülne is az eladásra, az sem befolyásolná az idei üzemeltetést. Úgy tudjuk: a leendő vevő lemond az épületek hagyományos szállodafunkciójáról és apartmanházakká alakítja azokat.

Gyógyvízre repülnek
Balaton-régió repterére, Sármellékre Münchenből és Stuttgartból is heti rendszerességgel indít repülőgépet a Malév. A svájci Zürichből pedig június 6-án érkezik először menetrend szerinti járat. A vendégek főképp
a tó nyugati medencéjében működő termálvizeket, Hévízt, Kehidakustányt és Zalakarost keresik föl. E lehetőség jelentős mértékben meghosszabbíthatja a turisztikai szezont.

Vitorlások lóerővel
Több mint ötven motorcsónak közlekedhet különleges engedéllyel a Balatonon. Ráadásul több ezer vitorlást is felszereltek motorral, amit csak a kikötőben vagy veszély esetén szabadna használni. Sokan nem vacakolnak a vitorlákkal, s szél helyett lóerővel haladnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!