Hírek

2005.05.12. 00:00

Luis Figót Japánba hívják a Gyémántok

Habár a Real Madridnál hivatalosan az idei esélyekről nyilatkoznak, a háttérben már inkább a jövőt tervezgetik.

Szabó Tamás

Három fordulóval a spanyol bajnokság vége előtt a csapat hatpontos hátrányban van az éllovas Barcelonával szemben. Gyakorlatilag eldőlt, hogy a királyi klub idén is trófea nélkül marad. A Marca című sportnapilap internetes szavazásából például kiderült, hogy a Real-drukkerek nagy része leginkább a Chelsea játékosát, Frank Lampardot látná szívesen hófehér mezben.

A spanyol csapat angol csatára, Michael Owen elmondta, gyorsan felejtsék őt el. „Frank fantasztikus játékos, nem lep meg, hogy számos sztárklub érdeklődik iránta – mondta. – De ő jelenleg is klasszis alakulatban szerepel, nagyon boldog Londonban. Ő egy igazi londoni.” Lampardra a rajongók 23 százaléka, 30 ezer madridi szavazott. A második helyen a brazilok ifjú támadója, Robinho végzett, aki a hírek szerint nyártól biztosan a Real Madridban folytatja pályafutását. Korábban a Benfica, a Chelsea és az Atlético Madrid is bejelentkezett érte. Pályafutása során egy nagy címet nyert, 2002-ben a Santosszal brazil bajnok és Libertadores-kupa-döntős lett.

Steven Gerrard lett a harmadik, akit a Real elnöke, Florentino Perez valóban megpróbált Madridba édesgetni. A húszmillió font mellé még Gutit ajánlotta érte a Liverpoolnak. Az angolok spanyol mestere, Rafa Benítez azonban udvariasan cáfolta a dolgot. „Gerrard szerződése alapján két évig még biztosan Liverpoolban szerepel. Nem adjuk őt el. Guti jó játékos, de nem kell nekünk.”

Az olasz Parma csatára, Gilardino nem került fel a madridiak kívánságlistájára, ám ettől még Perez bejelentkezett érte. Ám meglehetősen magas az ára, a csőd szélén álló Parma 50 millió eurót kér a 22 éves olasz klasszisért. Gilardino vezeti a Serie A góllövőlistáját, eddig 22 találat fűződik a nevéhez.

A távozási oldal legalább ilyen veretes lehet, mint az érkezési. A japán Urawa Red Diamonds (Vörös Gyémántok) például Luis Figót nézte ki magának. Az üzletet megkönnyítheti, hogy a spanyolok sem ragaszkodnak a portugálhoz, kétmillió eurót kértek érte a japánoktól. Ráadásul a távol-keleti gárda mesés összeget ajánlott a sztárnak, Figo évente 3,6 millió eurót keresne.

A Diamonds elnöke, Motoaki Inukai szerint Figo megszerzése újabb lökést adna a japán futballnak. „Úgy látom, a Madrid jövőre nem számít Beckhamre vagy Figóra – magyarázta Inukai. – Remek lenne, ha a portugál nálunk szerepelne, ebből a japán liga is hasznot húzhatna.” Figón kívül sokáig Owen távozása tűnt a legvalószínűbbnek. Perez azonban néhány napja cáfolta ezt, úgy nyilatkozott, hogy az angol a Real Madrid egyik legnagyobb értéke, s biztosan Spanyolországban marad.

Luxa pazar tavasza

A Real Madridot ebben a szezonban három edző irányította. A sorozat José Antonio Cama-chóval kezdődött, a lemondása után Garcia Remonnal folytatódott, majd Vanderlei Luxem-burgóval, azaz Luxával zárult. A brazil januárban ült le a csapat kispadjára, és azóta impozáns mérleget hozott össze. Habár a Real kiesett a Bajnokok Ligájából és a spanyol élvonalban sem tudta megelőzni a Barcelonát, ettől függetlenül nem lehet panasz Luxemburgo munkájára. Amióta ő irányítja a csapatot, 15 győzelem, egy döntetlen és három vereség a mérlegük, ez 81 százalékos teljesítmény. Luxemburgo fájdalma, hogy nem januárban indult a szezon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!