Hírek

2005.05.31. 00:00

Legyen végre enyém a telek, ha gondoztam

ELBIRTOKLÁS Olvasónk tizennyolc éve gondoz egy telket, amelynek nem ő a gazdája. A tulajdonos régóta külföldön él, de nem tudni a címét. Hogyan lehetne a hölgyé a telek?

BAMA

Ha valaki legalább tizenöt évig sajátjaként és háborítatlanul kezel egy ingatlant, akkor elbirtokolhatja. Ezt a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában mondták el. A tulajdonjog megállapítását bíróságtól kell kérni. Az elbirtoklásnak szigorú feltételei vannak, amelyeknek együtt kell teljesülniük. A háborítatlan birtoklás azt jelenti, hogy azt semmilyen esemény nem szakította meg. Ha tizenöt éven belül, illetve a bírói ítélethozatal előtt feltűnik egy örökös, fordul a kocka. Hasonló a helyzet, ha a telek birtoklója levelet kap a tulajtól. Szintén kútba esik az elbirtoklás terve akkor, ha személyesen kerül elő a gazda. Amennyiben ez történik, az ingatlan gondozója elszámolhatja költségeit. Azt az összeget, amelyet a telekre fordított. A pénzkövetelést öt évre visszamenőleg érvényesítheti, a tulajdonjogot korlátlanul. Ügyvédi tapasztalat, hogy az ilyen eljárások többsége költségelszámolási perbe fordul át. A bíróság nagyon körültekintően vizsgálja, minden feltétel együtt áll-e ahhoz, hogy a felperes elbirtokolja az ingatlant. Ennek megfelelően hozza meg az ügyet lezáró döntését.

KÉRJÜK, írja vagy telefonálja meg, miről szeretne olvasni!

REGGEL, 1122 Budapest,

Városmajor u. 12–14.

% (36-1) 488-5541;

e-mail: [email protected] -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!