Hírek

2005.05.12. 19:47

Kilenc hónapja titok, mi történt

Most már egyre idegesebben várnak a nyomozók. Azokra a szakértői véleményekre, amelyek megmondják: mi is történt pontosan tavaly augusztus 5-én a törökbálinti petárdaraktárban.

Szemán László

Az igazságügyi vegyész szakértői vizsgálat nyolc hónappal a történtek után még mindig nem zárult le. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálói így tétlenségre vannak kárhoztatva.
A nyomozás áll. Többször is sürgették a szakértőket, hogy mi-
előbb tegyék le eléjük a tavaly augusztus 5-i robbanásról szóló jelentésüket. Arra várják a választ, hogy pontosan milyen anyagok semmisültek meg a Pyro-Technic Kft. törökbálinti raktárbázisán és hogy mi váltotta ki a robbanássorozatot.
Ismert, hogy eddig pontosan még nem tisztázott körülmények között robbant fel a raktár.  A cég három dolgozója az épületben szörnyethalt, kettejük azonosítása csak DNS-vizsgálattal volt lehetséges. A telep környékén tíz állampolgár megsérült. A robbanássorozat megrongált vagy romba döntött negyven lakó- és hétvégi házat, komoly károkat okozott két tucat személygépkocsiban. A kár több mint százmillió forint.
A szakértők előbb április végére, majd május végére ígérték a szakvélemény átadását. Az elsődleges szakértői vizsgálat már  augusztusban megállapította, hogy a Pyro-Technic Kft. raktárában nagy mennyiségű fekete lőpor volt, aminek tárolására nem rendelkeztek engedéllyel. A   robbanássorozatot éppen a fekete lőpor berobbanása indította el. Kiderült, hogy két robbanás is megelőzte a láncreakciót. A kisebbet egy robbanószerkezet okozhatta, amit a detonáció vájta hatalmas üreg és az úgynevezett brizáns robbanóanyag-maradványok bizonyítottak. Ez a robbanás indította be a fekete lőport, majd utóbbi a tűzijátékkellékeket. Brizáns robbanóanyagot használ többek között a honvédség is. Ők azonban grammra el tudtak számolni a robbanóanyagaikkal. A robbanás utáni napokban a rendőrség őrizetbe vette előbb a felrobbant raktárépület műszaki és üzemvezetőjét, majd a cég ügyvezetőjét is, ám később elengedték őket. Robbanószerrel való visszaéléssel gyanúsítják őket. Információnk szerint a régen várt szakértői vélemény tükrében újabb gyanúsításokra készül a rendőrség. Elképzelhető, hogy a cég egyes vezetőit foglalkozás körében elkövetett tömegszerencsétlenség okozásával is meggyanúsítják.
A gyanúsítottak egyébként továbbra is tagadják, hogy fekete lőport tároltak a törökbálinti depóban. Egyes hírek szerint a felrobbant épület maradványain nagy mennyiségű gázolaj nyomát is megtalálták. Ha ez igaz, a robbanás előtt fellocsolhatta valaki a raktárt üzemanyaggal. Arról is szólnak kósza hírek, hogy állítólag dulakodásra utaló jelek, pontosabban olyan vérnyomok is voltak a raktárromok között, amelyek arra utaltak, hogy az ott dolgozók egyikét a robbanás előtt megtámadhatták. Az ügybe kirendeléssel bevont szakértők az ORFK Bűnügyi Technikai Intézetének alkalmazottai. Ők csak a bíróságon ismertethetik majd szakvéleményük tartalmát, addig nem nyilatkozhatnak.

Túl a kiszabott határidőn

A büntetőeljárásról szóló törvény kimondja, hogy a szakértő kirendeléséről készült határozatnak tartalmaznia kell többek között a szakvélemény előterjesztésének határidejét. Azt is meghatározza, hogy

a kirendelő szerv által szabott időpontig kell végeznie feladatával.

A jogszabályok rendelkeznek arról is, ha a szakértő indokolatlanul késlekedik, rendbírsággal sújtható.

a kirendelő szerv által szabott időpontig kell végeznie feladatával.

A jogszabályok rendelkeznek arról is, ha a szakértő indokolatlanul késlekedik, rendbírsággal sújtható. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!