Hírek

2005.06.01. 00:00

Kilenc évet kapott Hodorkovszkij

Bűnösnek mondta ki egy moszkvai bíróság Mihail Hodorkovszkijt, a Jukosz vállalat volt vezetőjét. Az orosz olajmágnást üzleti csalással és adóelkerüléssel vádolták, és kilencévi börtönre ítélték.

BAMA

Büntetésébe beleszámítják a már előzetes letartóztatásban töltött 583 napot, így hét és fél évet kell börtönben töltenie. Hodorkovszkij üzlettársa, Platon Lebegyev szintén kilencévi börtönt kapott. A védők jelezték, hogy fellebbezést nyújtanak be az ítéletek ellen, amelyek mindössze egy évvel maradtak el az államügyész által kért maximális tíztől. A hat vádpont között szerepelt többek között egy műtrágyakutató intézet 44 százalékának fondorlatos megszerzése, az Apatit-pakett államnak való visszaadásáról hozott bírósági határozat elszabotálása, és gazdasági csalásokat elkövető bűnszövetkezetek megszervezése.

A bírónő kérdésére Hodorkovszkij azt felelte, hogy érti az ítéletet, és azt politikailag befolyásolt bíráskodás emlékművének tartja. Lebegyev azt mondta, hogy nem érti az ítéletet, és beszámítható ember nem is értheti. Politikai elemzők a kemény ítéletben megtorlást látnak, amiért Hodorkovszkij kihívást intézett Putyin elnök politikájával szemben. A Kreml ellenőrzését gyengítő üzleti terveket szőtt, nyíltan finanszírozott ellenzéki pártokat, s egy zavaros ügylettel vádolta meg az állami Rosneft olajcég vezetőit. Ezzel befolyásos ellenségeket szerzett Putyin környezetében.

Oleg Orlov, a Memorial emberjogvédő központ vezetője politikai döntésnek minősítette az ítéletet, amely világos üzenetet küld a vállalati szférának: Oroszországban nem létezhet az államtól független, befolyásos szervezet. Az ítélet hallatán Tom Lantos amerikai képviselő Moszkvában közölte: határozati javaslatot nyújt be a kongreszszusban Oroszország kizárására a Nyolcak csoportjából, amelyben a hét vezető ipari hatalommal együtt kapott helyet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!