Hírek

2005.05.05. 00:00

Két év múlva országos digitális tévézés hazánkban

B. M.

Távközlési és kommunális rendszereket üzemeltető óriáscég fejezte ki érdeklődését az Antenna Hungária 75 százalék plusz egy szavazat részéért. Az ausztrál Macquarie Communications Infrastructure Group világszerte távközlési hálózatokat, közutakat, repülőtereket, közműháló-zatokat vásárolt és tart fenn átszámítva 3750 milliárd forint értékben. Az MCIG birtokában lévő kommunikációs rendszerüzemeltető vállalatok közreműködnek a digitális műsorszórás kiépítésében – írta a Világgazdaság. Az AH főszerepet fog vállalni a hazai digitális világ megteremtésében.

Több évi kísérleti üzem után 2007-től válik lehetővé az országos digitális földfelszíni televíziós műsorsugárzás Magyarországon. Ezzel egy csapásra körülbelül 15 csatorna műsora juthat el a nézőkhöz. Országosan összesen 30 körüli műsor antennás vétele várható. A DVB technológia egy sor előnyt kínál, de az alapváltozat csak kevéske szolgáltatással bővíti a nézők lehetőségeit.

A digitális tévézés lényege az, hogy a jelenleg használt hagyományos jel egy-egy frekvenciáján négy-hat csatorna fér el. Vagyis a 2007-ben hozzáférhető 15 helyen a három közszolgálati tévé (MTV, m2, Duna TV), valamint a két országos kereskedelmi tévé (RTL Klub, tv2) mellett még tíz műsor számára nyílik lehetőség. Számítások szerint az országos DVB-sugárzás 20 milliárd forint körüli beruházást igényel. Eddig kétmilliárdot költött az AH arra, hogy Budapesten és Kab-hegyen szórhassa a három közszolgálati adó műsorát.

A digitális technológia előnye mindenekelőtt a tökéletes hang- és képminőség. A vételnek két módja van: erre a célra készített televízió, amelynek ára az ugyanakkora hagyományos készülékét ma még jelentősen meghaladja. A meglévő készüléket is alkalmassá lehet tenni a vételhez, ehhez egy set-top-boxnak nevezett (a műholdas tévék beltéri egységére hasonlító) eszköz kell. A 20-25 ezer forint körüli összegnél kezdődő árat valószínűleg mindenkinek meg kell vennie. A szolgáltatások sorát nyújtó egység ára viszont ma még jóval százezer forint felett van.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!