Hírek

2005.05.27. 00:00

Kedvező hitel a felújításhoz

Még az idén kedvező hitelkonstrukció – az úgynevezett Panel plusz – segítené a panellakókat otthonaik energiatakarékos felújításában.

Bisztricsány Julianna

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A tervek szerint az állam garantálná a panelépületek felújításához felvett kölcsön visszafizetését, s kamattámogatással is ösztönöznék a munkát
[/caption]Információink szerint már a jövő héten bejelenti a miniszterelnök a panellakók életminőségét javító elképzeléseket. A kormány a száz lépés program részeként kíván a több mint kétmillió érintettnek segítséget nyújtani. Bár a hivatalos csatornákon egyelőre nem szivárognak információk, más forrásokból úgy értesültünk, hogy elsősorban egy „rendkívül kedvező” hitelkonstrukció állna a panellakásukat korszerűsítők rendelkezésére.

Magyarországon jelenleg közel 800 ezer panellakás van, ezek többsége igen rossz műszaki állapotú, elavult berendezésekkel felszerelt, ám a bennük élők zömének nincs anyagi lehetősége, hogy saját erőből tegye komfortosabbá, energiakímélőbbé otthonát. Ez utóbbi különösen fontos kérdés, hiszen napjaink egyik nagy ellentmondása éppen az, hogy a legrosszabb anyagi körülmények között élők kényszerülnek a legmagasabb öszegeket kifizetni a fűtés- és melegvíz-szolgáltatóknak. Amint korábban a lakásfejlesztésekért is felelős tárca nélküli miniszter, Kolber István kijelentette, mindez nem egyszerűen műszaki, hanem súlyos társadalmi problémát hordozó kérdés is. Hiszen a statisztikák szerint minden ötödik ember ilyen otthonban él.

Az idei költségvetésben 1,9 milliárd forint pályázati forrás szerepel a paneles technológiával épült lakások korszerűsítésére, ám emellett további hatmilliárdot csoportosítottak át a jövő évi keret terhére. A pályázati feltételek szerint egyharmad-egyharmad arányban adják össze forrásaikat az érintett lakóközösségek, az önkormányzatok és az állam. Egy-egy lakás legfeljebb 400 ezer forint állami pénzt nyerhet el, vagyis a három forrás együttvéve lakásonként 1,2 milliós felújítást segítene. Ez csak nagyon szűkösen elég az átalakításokhoz, szakértők szerint akár a kétmillió forintot is elérheti az életminőséget ténylegesen javító korszerűsítés ára. Azaz az alapesetben szükséges 400 ezer forint mellett az érintett lakóknak további százezreket kellene letenniük. Márpedig nemhogy ez, de gyakran még ennél kisebb összeg is nehézségekbe ütközik. A kormány elképzelései szerint a saját források előteremtésébe szállnának be kedvező hitelkonstrukcióval – a Panel plusszal – a bankok. Nem kizárt, hogy ehhez kamattámogatás is társulna, amelynek költségvetési vonzata töredéke a lakáshitelekhez nyújtott támogatásénak.
A források növeléséhez egy kis üzleti érzékkel maguk a lakók is hozzájárulhatnának – állítják szakértők. Sok helyen van lehetőség és igény például tetőtér-beépítésre vagy más helyiségek üzleti hasznosítására. Már most is van arra példa, hogy ilyen esetekben a vállalkozó cserébe „beszáll” a korszerűsítési költségekbe.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!