Hírek

2005.05.14. 00:00

Kárrendezés országok szerint

Cs. Cs.

Az autósok rémálma egy általuk okozott baleset külföldön.
Az egységesítési törekvések dacára egy-egy helyzet megoldása még Európán belül sem túl egyszerű. Jóllehet a zöldkártya sok esetben jelentősen megkönnyíti az ügyek intézését, a nemzeti gyakorlat annyira eltérő, hogy mindenütt másra és másra érdemes felkészülni.
Romániában például nem elég a nemzetközi kárbejelentő kitöltése, ajánlott kihívni a rendőrséget is a baleset helyszínére, mivel az általa készített jegyzőkönyvben megállapított felelősség az irányadó, ha a vétkes fél magától nem ismeri el, hogy hibázott – mondja Molnos Dániel, a Generali-Providencia nemzetközi gépjármű-kárrendezési osztályának vezetője. Ezzel szemben Ausztriában és Németországban a rendőr nem állapíthat meg felelősséget, csupán a tényállást rögzítheti. Ráadásul pénzbe is kerül a kiszállás, így ilyenkor nem feltétlenül éri meg rendőrt hívni, hacsak nem történt személyi sérülés. Ekkor ugyanis kötelező. Oroszország nem írta alá a zöldkártyaegyezményt, a hazai kötelező biztosítások hatálya jellemzően nem terjed ki a szovjet utódállamra, így oda csak határbiztosítással érdemes belépni. Alternatív megoldás lehet a határozott időre kötött casco.
A kárrendezés még a legszerencsésebb esetben is két-három hónapot vesz igénybe – figyelmeztet Molnos, de Franciaországban egy-két évre, Romániában akár három évre is kitolódhat. Ráadásul a kárrendezés felgyorsítására nincs lehetőség. A legáltalánosabb tanács: akárhova megyünk, érdemes vinni a nemzetközi kárbejelentő magyar változatát, ami a helyszíni kitöltésben segíthet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!