Hírek

2005.05.24. 00:00

Ingyenes, ám veszélyes

A Budakalász melletti bányatavakban egy-egy meleg nyári napon mintegy tízezren strandolnak illegálisan. A mélyből halálos veszedelem fenyegeti az embereket.

Lázin M. A. – Zsidai P.

– Nyáron képtelenség pecázni a sok pancsolótól – dohog Nagy-Pál Antal (44) horgász. A civilben felvonószerelő férfi panasza csak a jéghegy csúcsát jelenti. Ugyanis a Budakalász melletti bányatavakban nemcsak fürdeni, de jet-skizni és szörfözni sem lehetne. Ám a tiltás ellenére egy-egy meleg hét végén mégis tízezer fő körül mozog az itt pihenő és szórakozó hívatlan vendégek száma. A közeli Békásmegyeri lakótelepről jönnek, főleg a megfizethetetlen strandbelépők miatt. Ez ugyanis ingyen van.
Gulyás Anita, a szentendrei rendőrkapitányság szóvivője kérdésünkre közölte, rendszeresen járőröznek a budakalászi tavak körül. Ez azonban nem jelenti azt, hogy mindennap ki tudnak jutni oda. Sokan nem veszik figyelembe a fürdést tiltó táblákat. Márpedig a víz minősége és a működő bányagép miatt nem szabad a tóba menni.
A rendőri intézkedés ilyen esetben a helyszíni bírság, ami ötszáztól tízezer forintig terjedhet.
Vízirobogózni ugyancsak tilos a tavon, azonban sokan nem törődnek ezzel. Ők szintén helyszíni bírságra számíthatnak. Azt nem tudta megmondani a szóvivő, tavaly hány tilosban fürdőzőt bírságoltak meg, mivel erről nem készítenek külön összesítést. A legtöbb munkát a rendőröknek a gépkocsifeltörések okozzák. Gulyás Anitától megtudtuk, a tóhoz érkezők előszeretettel hagyják értékeiket a gép-kocsikban, kiváló célpontot kínálva ezzel a bűnözőknek. Sok esetben a tilosban parkoló autósokkal gyűlik meg a hatóság baja, velük szemben szintén kivétel nélkül járnak el.
– A víz legkevesebb hat, de egyes helyeken nyolc méter mélységű – mondja Tóth József (54) nyugdíjas pecás. A férfi információja pontos lehet, hiszen azt a korábban rendszeresen itt gyakorlatozó tűzoltóktól szerezte. A halvadász még hozzáteszi, ő eddig szerencsére nem volt szemtanúja fulladásnak.
Tapasztalata szerint a mélyben sokféle veszély leselkedik a gyanútlan fürdőzőkre. Így karnyi vastag drótkötelek és elszabadult kotrókanalak éppúgy akadnak lent, mint görbe vasak vagy nagy betondarabok. Tóth József hozzátette, a bányató hirtelen mélyül, hőmérséklete a mélyben még a legmelegebb napokon is rendkívül hideg marad. Ez különösen akkor lehet veszélyes, amikor a víz váratlanul felkavarodik, s a messze beúszó emberek a huszonöt fokos vízből hirtelen tizenöt fokosban találják magukat. A bányató munkaterület, így ide elvileg tilos lenne belépni. A sporthorgászoknak külön szerződésük van a tulajdonos Óbuda Szövetkezettel, így ők napijegy ellenében űzhetik hobbijukat. Ám még a pecások sem zavarhatják a gépek tevékenységét.
A sporthorgászok között járkálva megtudtuk, korábban három tó volt, ám két esztendeje egy keresztgát elbontásával kettőből egyet csináltak. A bánya bérlője állítólag így kívánta elejét venni a kéretlen vendégözönnek. A siker sajnos, mérsékeltnek sem igen nevezhető.
Ugyancsak szélmalomharcnak bizonyul a szemét elleni küzdelem. A horgászszövetség hordókat helyezett ki, hogy abba kerüljön a hulladék. Ám úgy tűnik, sokak szerint a műanyag palackokat egyszerűbb szétdobálni, mint az ötven lépésre lévő kukáig elvinni.
A terület körül kerítés feszül, mindhiába. Ezt ugyanis rendszeresen kidöntik a fürdőzők. Tapasztaltuk, az utakat dózerral összetolt földhalmok zárják el. Ám mint megtudtuk, ez sem akadályozza meg az ide vágyókat. Az utóbbi években feltűntek a terepjárósok, akik árkon-bokron át is képesek bejönni. Nyomukban pedig dől az autósok áradata.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!