Hírek

2005.05.10. 00:00

Igenek az EU-alkotmányra

Ha népszavazást tartanának, jelentős többséget kapna Belgiumban az EU alkotmánya, itt azonban a parlament dönt.

Toronyi A.

Franciaországtól eltérően jelentős az alkotmányt támogatók többsége: közvélemény-kutatási adatok szerint a megkérdezettek 49 százaléka támogatná a dokumentumot, s csak 12 százalék szavazna ellene. A belgákat egyébként nem érdekli túlzottan az EU-alkotmány.

A brüsszeli szenátus már április végén 54-9 arányban jóváhagyta az alkotmányt, s május 19-re tűzték ki a képviselőházi szavazást. Bár a végeredmény nem kétséges, a becikkelyezési folyamat végét még nem lehet látni. A dokumentumot az ország három régiójának, továbbá három nyelvi közösségének (a flamandnak, a vallonnak és a németnek) is el kell fogadnia. A belgák mindamellett határozottan Európa-pártiak. Ami nem véletlen, hiszen Belgium ad otthont a legfontosabb EU-intéz-ményeknek, s Brüsszelt „Európa fővárosának” is nevezik.

Németországban is a törvényhozók döntenek az uniós alaptörvény sorsáról. Bár jó ideje közismert, hogy a csütörtöki szavazáson lesznek nemleges voksok is a szövetségi parlamentben, előrejelzések szerint azonban nagy többséget kap majd az előterjesztés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!