Hírek

2005.06.01. 00:00

Hippikorszak a fővárosban

Csaknem négyszázezer virágot ültetnek el idén a fővárosban. Többségét a Margitszigetre. Jut a Városligetbe, a Gellérthegyre és a kandeláberekre is. Csak a Dózsa György teret nem díszítik fel.

Tóth Tímea

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Demszky Gábor főpolgármester ezúttal Margit virágot ültetett a Margitszigeten. Nem sajnálta az öltönyét, még meg is locsolta a növényeket.
[/caption]A főpolgármester ismét virágot ültetett. Ezúttal Margit virágot, stílusosan a Margitszigeten. Demszky Gábor jó kertész módjára slaggal meg is locsolta a margarétára emlékeztető apró, fehér-sárga fejű virágokat. A munkálatok közben elmondta, hogy idén 350 ezer egynyári virágot ültetnek Budapest parkjaiba. Mindez ötvenötmillió forintjába kerül a fővárosnak. – Ide, a Margitszigetre az összes nyári palánta egyharmadát, mintegy százezer virágot ültetnek ki a kertészeink – mondja a főpolgármester, miközben Kocsis László, a Főkert igazgatójának kérésére a virágok tövéhez irányítja a vizet a méretes slagból. – Ötven faj, csaknem 140-féle egynyári virág kerül 4300 négyzetméterre.

A sziget mellett hamarosan felvirágoznak a belvárosi utcák is. Budapest kertészeti vállalata összesen hatmillió négyzetméter zöldfelületet gondoz. Ebből 14200 négyzetméter az egynyári virágoké. Az I. kerületbe 45 ezer, a Kossuth, az Eötvös, a Deák, a Jászai Mari, az Erzsébet és a József nádor térre negyvenkétezer virágot ültetnek el a következő hetekben. A Gellérthegyet és a Városligetet is több mint negyvenezer virág díszíti majd. A XIII. kerületbe húszezer, a VIII., XI. és XII. kerületbe 15-15 ezer, a II. és a IX. kerületbe, valamint a Népligetbe 5-5 ezer virág kerül. Kiszínesednek a kandeláberek is a Rákóczi úton, a Vörösmarty és a Nyugati téren, az Operánál, az Oktogonnál és a Duna-korzón. – Idén a távhővezeték felújítása miatt a Dózsa György téren nem lesznek egynyáriak, a Clark Ádám teret pedig a Híd ünnepe után, június végétől díszítik fel – teszi hozzá Demszky.

A kiültetés idén a megszokottnál tíz nappal később kezdődött az éjszakai fagypont alatti hőmérséklet és az esőzés miatt. Az ágyásokban hatvanezer darab különböző fajtájú pistike, 50 ezer bársonyvirág, 35 ezer begónia lesz. Díszcsalánból a korábban megszokottnál jóval több, 30 ezer, kakastaréjból és paprikavirágból 17-17 ezer kerül a közterületekre. A kertészek is haladnak a korral, idén a retro jegyében alakítják ki a virágstílust. Ez azt jelenti, hogy a 60-as, 70-es évek élénk színeit és geometriai formavilágát jelenítik meg a közterületeken. A szakemberek új virágokat is nemesítenek a Margitszigeten, ezekből augusztusban nyílik virágkiállítás a Városligetben. Feltéve, ha megmaradnak a virágok. Több árus ugyanis naponta innen szerzi be a portékáját.

– Előfordul, hogy beállnak ide esténként kisteherautóval és azzal viszik el a virágokat. Másnap pedig árulják a temetőkben – mondja felháborodva Kocsis László, a Főkert igazgatója. – Most tervezünk egy megállapodást a közterület-fenntartókkal, hogy fokozottabban őrizzék a területet. Annyit tudunk tenni, hogy folyamatosan pótoljuk a hiányt.

Megújult a Zenélő kút környékén a pázsit

A főváros tavaly újjáépítette a 18 méter magas vízsugarú világító szökőkutat, és kiállítást rendezett a középkori királyi udvarhely régészeti feltárásából. Idén helyreállították a Zenélő kutat, és automata öntözőhálózatot építettek ki a sziget több pontján. Konzerválták a Domonkos-rendi kolostor falait, további épületrészeket tártak fel ugyanitt és kialakították a kolostorkertet. A 65 hektáros parkban felújították a pázsitfelületet.

a Margitszigetre. Jut a Városligetbe, a Gellérthegyre és a kandeláberekre is. Csak a Dózsa György teret nem díszítik fel. Tóth Tímea Megújult a Zenélő kút környékén a pázsit A főváros tavaly újjáépítette a 18 méter magas vízsugarú világító szökőkutat, és kiállítást rendezett a középkori királyi udvarhely régészeti feltárásából. Idén helyreállították a Zenélő kutat, és automata öntözőhálózatot építettek ki a sziget több pontján. Konzerválták a Domonkos-rendi kolostor falait, további épületrészeket tártak fel ugyanitt és kialakították a kolostorkertet. A 65 hektáros parkban felújították a pázsitfelületet. Demszky Gábor főpolgármester ezúttal Margit virágot ültetett a Margitszigeten. Nem sajnálta az öltönyét, még meg is locsolta a növényeket. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!