Hírek

2005.05.20. 00:00

Házi hurka a Libegőnél

Ellepték az illegális árusok a zugligeti Libegő környékét. A hegyvidéki önkormányzat kitiltaná őket, de nem teheti. A terület a fővárosi önkormányzaté. Ott azt ígérték, három napon belül eltűnnek az engedély nélküli árusok.

Tóth Tímea

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Levesport, főtt kukoricát, hurkát árulnak engedély nélkül a Libegőnél
[/caption]Maggi levespor, Tesco gazdaságos pezsgőtabletta és véres hurka. Ezek közül választhat hétvégenként a zugligeti Libegővel a János-hegyre érkező turista. Mindezt fehér sátortetővel fedett, műanyag asztalról kínálják akciósnak korántsem nevezhető áron a „kereskedők”. Kárpótlásként a nyilvánvaló higiéniai hiányosságok miatt fehér diszkó-Ladából üvöltő Modern Talkingot hallgathat a természet csendjére vágyó kiránduló. Így már a tény sem zavarja, hogy az árusok az erdő szélén sátoroznak. Többnyire behajtási és kitelepülési engedély nélkül. Még szerencse, hogy a hegyvidéki polgármesteri hivatal munkatársai és maga a kerület első embere is „fellibeg” időnként a János-hegyre.

– Hétvégén voltam fenn a hegyen, és annyira felháborítottak a látottak, hogy azonnal fel is jelentettem az illegális árusokat – panaszolja Mitnyan György.  – Ha kiderül, kik voltak, szabálysértési eljárás indul ellenük. De ez csak tüneti kezelése a problémának. Jövő héten mások próbálkoznak majd. Többet mégsem tehetünk, mert a terület a főváros kezében van. Ők pedig nem törődnek vele. Sem közterület-felügyelők, sem rendőrök nem járnak errefelé. Szabadon lehet garázdálkodni.

A BKV Libegő Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-nek is rendszeresen meggyűlik a baja a szemetelő illegális árusokkal. De a cég ügyvezetője is tehetetlen. – Több órát kell takarítanom utánuk. Előfordul, hogy még a büfém ablakait is betörik. Ezért igyekszem olyan dolgokat árulni, amiket ők nem kínálnak. Jobb a békesség – panaszkodik Kasos György ügyvezető. – A főváros és a Pilisi Parkerdő Rt. kiadja nekik a területhasználati engedélyeket. De mostanában már engedély nélkül is jönnek. Senki nem bántja őket.

Lomniczi Gergely, az erdészet tájékoztatási főmunkatársa elmondta, hogy ők kötelezik az árusokat a szükséges hatósági engedélyek beszerzésére. Az ellenőrzés azonban az ÁNTSZ feladata. Dr. Bajnok Ingrid hegyvidéki tisztiorvos a Reggeltől értesült a problémáról. Azt mondta, megvizsgálják a körülményeket. A fővárosi önkormányzat illetékes alosztálya pedig tegnap, megkeresésünk után felszólította az árusokat, hogy tisztítsák meg a környéket. Azt ígérték a Reggelnek, hogy akinek nincs engedélye, három nap múlva elküldik a helyszínről. Mitnyan György szerint mégis csak az jelent valódi megoldást, ha a főváros átadja a terület kezelését a XII. kerületnek.  A főváros azonban ragaszkodik a Libegőhöz. Sőt a Jánoshegyi utat sem engedik át.

– A bajok valójában nem a Libegőnél, hanem a Jánoshegyi úton kezdődnek – magyarázza Mitnyan György. – Ez egy lezárt terület, ahová elvileg senki sem hajthat be, és nem juthat fel gépkocsival a János-hegyre. A fővárosi önkormányzat azonban évente kiad 250 áthajtási engedélyt Budakeszi és a Normafa között. Az út szabad, az áthajtókat ritkán ellenőrzik. Demszky Gábor – nyilván engedéllyel – is ezen az úton jár be a hivatalba – mondta Mitnyan.

A hegyvidéki önkormányzat így hiába próbálkozik, sem a libegő előtti területet, sem a Jánoshegyi utat nem kapja meg a fővárostól. Pedig ők sorompóval zárnák le a hegyre vezető utat, hogy senki se jusson át, és ne áruljon bizonytalan eredetű ételt-italt. Vécéket helyeznének ki, és díszkővel borítanák be a jelenleg kavicsos területet. Amit tud, addig is megtesz a polgármester. – Átvettük a Pilisi Parkerdő Rt.-től a Normafa Síháznál lévő parkolót. Ezt és a magánparkolót szeptemberre megnyitjuk a látogatók előtt. Szeretnénk egy másik libegőt is építeni, hogy tehermentesítsük az erdőt. Így még talán érdemes is lenne idejönniük a hazai és a külföldi turistáknak.

Addig vigasztalásul marad a véres hurka és a Modern Talking.

Szeptemberben megnyitják az Erzsébet-kilátót

A hegyvidéki önkormányzat felújította a János-hegyi Erzsébet-kilátó épületét. Budapest legmagasabb pontján –527 méteren – 1910 óta áll a Schulek Frigyes tervei alapján megépített kilátó. A főváros kezelésében lévő, csaknem százéves építményt 2001-ben vette át a XII. kerületi önkormányzat, életveszélyes állapotban. A kilátót szeptemberben nyitják meg a nagyközönség előtt. Addigra megszépül a terasz, az erdőőri lak, kicserélik a korlátokat. A kilátó teljes korszerűsítésére összesen 85 millió forintot költ az önkormányzat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!