Hírek

2005.05.27. 06:03

Gyerekfőnök a Belvárosban

Diákpolgármestert választottak tegnap az Aranytíz Művelődési Központban. Játékos vetélkedőn dőlt el, ki lesz egy évig Belváros–Lipótváros első gyerekembere.

Rados Virág

[caption id="" align="alignleft" width="301"] A Szemere Bertalan Általános Iskola és Gimnázium egyik csapata Váradi Mártonnak drukkol. A szurkolók nagy odaadással készítették a táblákat.
[/caption]– Fizetésemelést! – Demokráciát! – Reformokat! Zeng a terem a jelszavaktól. A gyerekek magasra emelik tábláikat: a tizenhárom éves Bágyi Ádámnak korteskednek. Most éppen ő áll a pulpituson. Kampánybeszédet rögtönöz, két percben. Mit tenne, ha ő lenne a belvárosi polgármester? – Nehéz az iskolatáska! – kiáltja. – Hadd tartsuk bent az iskolában könyveink egy részét! Ne kapjunk rengeteg leckét hétvégére! Ne éljünk olyan stresszben, mint most! A közlekedést is rendbe teszem. Szombat-vasárnapra kitiltom az autókat a kerületből. Kérdőíveket fogok kiosztani. Mindenki bátran leírhatja, mi mindent szeretne. Nagy a taps. A nyolc versenyző egymás után megy ki a mikrofonhoz. Belváros–Lipótváros diák-polgármesteri székéért vetélkednek. A pöttöm Zilahy Máté fel sem mászik az emelvényre – eltűnne a pulpitus mögött.  Mindössze kilencéves. A nagymamája is eljött szurkolni neki. – Drága kis bogaram! – mosolyog Zilahy Lászlóné (76). – Mindenről van véleménye. Megfejtette múltkor a tévés IQ-tesztet is. Persze itt a nagyok között labdába sem rúghat. De legalább kipróbálja magát.

Máté megilletődve feszít fehér ingében és csokornyakkendőjében. Társai táblái felé sandít. Az egyiken az áll: „Kicsi a bors, de erős!” Ez bátorságot önt belé. – Jó lenne egy sportnap – mondja. – Fontos a szelektív hulladékgyűjtés. Védeni kell a fákat. Csereprogram is kell. Az előadás kicsit remegős, de rendben van. A kicsi fiú egyenes derékkal masírozik a helyére. – Szép volt, Máté! – kiáltja az utolsó sorból egy kerek arcú aszszony. Páricsi Dezsőné iskolaigazgató büszke tanítványaira. Elvégre a Váci utcai ének-zenei általánosból három pályázó is bejutott a versenyre.

A jelöltek sorra rukkolnak elő a javaslatokkal. Az egyik a nyugdíjasokat támogatná olcsó boltokkal, a másik estélyeket rendezne, a harmadik drogmegelőző napot tartana, a negyedik a turizmust fejlesztené. Interjút is kell adni valódi kamera előtt. Téma a falfirkahelyzet. Felkészülési idő nincs, nehezen is megy a srácoknak a dolog. A kis Máté minden mondat előtt és után nagyokat nyeldekel.

Eredményhirdetés előtt a szurkolók kivonulnak lózungjaikkal a széksorok elé. Színes táblákon, festett rajzlapokon, az emberük nevével díszített pólókon áll a sok biztatás. Az egyik csapat tagjai kezében e szavak lobognak: szépség, egészség, tisztaság. Kék és rózsaszín papírszirmokon. És van még egy szó: remény. De az nem virágszirmon, hanem a Parlament piros kartonból körbenyírt épületén.

Az ifjú politikus a kerület kirakatait szépítené meg

– Engem nagyon érdekel a politika – mondja a nyertes, Bágyi Ádám (13). A Váci Utcai Ének-Zenei Általános Iskola hetedikes tanulója lett Belváros– Lipótváros diákpolgármestere. – Mindennap nézem a híradót, keddenként az Országgyűlést, és az interneten olvasom a lapokat. Tetszik az élet, ami a Parlamentben van. Az iskolában én vagyok a diákönkormányzat elnöke. A Belvárosban szerintem az egyik legnagyobb gond a lepusztult kirakatok tömkelege. Télen ezt meg is mondtam Steiner polgármesternek, amikor eljött az egyik iskolai ünnepélyünkre. Nem tudom, ezért-e vagy sem, de utána meghirdették a kerületi kirakatversenyt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!