Hírek

2005.05.28. 06:15

Gondnoki felügyelet alatt vagyok

GONDNOKSÁG Olvasónk rokonát korlátozó gondnokság alá helyezték. Szerinte a hölgy egyáltalán nem képes az önálló életvitelre. Miért nem a kizáró gondnokság mellett döntöttek?

BAMA

Korlátozó gondnokság alá azt az embert helyezhetik, akinek nagymértékben csökkent az ügyek viteléhez való belátási képessége. Ezt a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában mondták el. Ok lehet például a pszichiátriai vagy szenvedélybetegségből fakadó rossz elmeállapot. A kizáró gondnokság akkor merülhet fel, ha az illető belátási képessége tartósan és teljesen hiányzik. Mindennek megállapítását kérheti maga az érintett, a házastársa, egyenes ági rokona, testvére, a gyámhatóság vagy az ügyészség. A bíró igazságügyi orvos szakértőt bíz meg a személy vizsgálatával. Ezután mérlegeli, hogy milyen fajta gondnokság alá helyezze a beteget. A kizáró gondnokság alá helyezett személy csekély mindennapi ügyleteken kívül semmit nem intézhet önállóan. Boltban egyedül is vásárolhat, de mondjuk lakását már csak gondnoka közreműködésével adhatja el. A korlátozó gondnokság alatt lévő ember számára a bíró konkrétan megjelöl bizonyos cselekvési köröket. Ezekben intézkedéskor gondnoka jóváhagyását kell kérnie. Különben érvénytelen a szerződés, amelyet megköt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!