Hírek

2005.05.31. 00:00

Golyóálló mellényben a koronatanú

Az újabb koronatanút Tetova, az albán bérgyilkos mutatta be az egyik vádlottnak. Annak, aki később a börtönben beszélt neki a készülődő gyilkosságról.

Szemán László

[caption id="" align="alignleft" width="133"] Forró volt a levegő tegnap Kecskeméten, a maffiaper újabb tárgyalási napján. A vádlottak is feszengtek.
[/caption]Erőteljesen izzadt tegnap a kecskeméti maffiaper újabb, immár második koronatanúja a bíróságon. Szlobodan Sztojanovics, aki önmagát a híres-hírhedt délszláv háborús bűnös, Arkan kapitány emberének mondja, együttműködő gyanúsítottból lépett elő tanúnak. A tomboló, forró nyár mellett az inge alatt viselt golyóálló mellény is megizzasztotta. A mögötte megbilincselve ücsörgő vádlottakról már nem is beszélve. A budapesti éjszakában csak Szlobóként ismert szerb férfi vallomásán ugyanis minden eldőlhetett. A vádirat szerint Sztojanovicsnak komoly szerepe volt a fegyvercsempészetben. Erről a korábbi koronatanú is beszélt már.

K. Árpád egyebek mellett arról is vallott, hogy az ügyészség szerinti maffiacsoportba két szerb férfi szervezte be. Egyikük volt Szlobo. Az első- és másodrendű vádlott, Radnai László és Mészáros Péter rendelte meg Szerbiából a fegyvereket. Az ő feladata pedig az volt, hogy a szállítmányt Tompáról egy csopaki hotelba vigye. K. Árpád szerint a fuvarra úgy vette rá a két szerb, hogy megverték, majd egy Csopakhoz közeli erdőben megásatták vele saját sírját. Ezután már nem állt ellen az invitálásnak, tette a dolgát a bűnszervezetben. A tavaly szeptemberben lebuktatott csoport négy gyanúsítottja is együttműködött a nyomozókkal. Köztük Szlobo és K. Árpád is. Így ők gyanúsítottból egyszerű tanúk lettek.

A lapunk birtokában lévő, tavalyi szerb belügyminisztériumi átirat szerint Szlobo kemény maffiózó. A szerbek az Arkan-hadsereg speciális osztaga, a Szuper Tigrisek egykori tagját fegyver-, emberkereskedelemmel és okirat-hamisítással hozták összefüggésbe. Csakúgy, mint a kecskeméti per egyik vádlottját, Nemet Endrigót. Utóbbi szintén Arkan kapitány alatt szolgált, ám ő nem működött együtt a magyar hatóságokkal. A szerb álláspont ellenére, a nyomozás sikere érdekében, hatóságaink mégis örömmel fogadták Szlobo együttműködését.

Szlobo pedig tegnap is „meghálálta” a bizalmat. A tolmácsolás miatt lassan bontakozott ki a mondandója, ami csak árnyalatnyi részletekben tért el a vádirat tartalmától. Az eltérések elmondásával csak pontosított néhány részletet, illetve megválaszolta, hogy miként került kapcsolatba a vádlottakkal. Elmondta például, hogy éppen börtönben volt, amikor a másodrendű vádlott, Mészáros Péter meglátogatta. Arról beszélt neki, hogy szabadulása után egy gyilkosságot kell végrehajtani az elsőrendű vádlott, Radnai László megbízásából. Korábban egyébként mindkét vádlott tagadta, hogy elkövette volna a vádiratban foglaltakat.

Tegnap Szlobo arra is kitért, hogy ki hozta össze Mészáros Péterrel. A közvetítő nem volt más, mint a Tetova néven ismert albán bérgyilkos. A budapesti éjszakában Tetova néven a koszovói albán R. A.-t ismerik. Másfél évvel azután kapták el a kommandósok, hogy a gyanú szerint 2003 augusztusában tíz golyóval kivégezte H. Antal vállalkozót. Az áldozatot egyébként Ragyás Tóniként ismerték az éjszakában. A rendőrség egyebek mellett védelmi pénzek szedésével hozta őt összefüggésbe. Tetova egyébként részben együttműködött a rendőrséggel. Hogy pontosan mit mondott, nem árulták el a nyomozók, mivel a megbízókat még azonosították. Tetova mindössze néhány százezer forintért vállalta Ragyás kivégzését. A kecskeméti per néhány vádlottjának védőjében máris felmerült egy fontosnak tűnő kérdés. Ha Tetova ismerte a másodrendű vádlottat, mint ahogy azt Szlobo állította, akkor miért nem vele akarták kivégeztetni üzleti ellenlábasukat?

Szlovák bérgyilkosok a per vádiratában

A vádirat szerint a vádlottak T. Tibort akarták megöletni a Szerbiából becsempészett fegyverekkel. Ehhez három, azóta is ismeretlen szlovák bérgyilkost fogadtak fel. Egy motorkerékpárt is vettek nekik. Két bérgyilkos ezen utazva Balatonfüreden, a Galéria diszkó parkolójában vagy egy útkereszteződésben lőtték volna le a célpontot. 2004 nyarán kétszer is lefújták a támadást. Először az egyik bérgyilkos hazautazott Szlovákiába az apja halála miatt. Másodszor T. nem volt egyedül. Szeptember 17-én újra támadtak volna, ám ekkorra már elfogták a vádlottakat. T. Tibor egyébként eddig nem jelent meg a tárgyaláson, hiába idézték be tanúnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!