Hírek

2005.05.19. 00:00

Folyamatos őrjárat Pesten

Nyugodtabbak az erzsébetvárosiak, amióta az utcákon kerületőrség vigyáz a rendre. A fiúk május elejétől figyelmeztetik az italozókat, drogozókat és a szabálytalankodó kutyasétáltatókat.

Rados Virág

[caption id="" align="alignleft" width="298"] Erzsébetváros is csatlakozott a főváros többi kerületéhez, ahol mostantól a rendőrök mellett kerületőrök is vigyáznak a rendre
[/caption]Sűsűsödik a sötétség Erzsébetváros felett. Este kilenc múlt.  A Hutyra téri bronzkutya bizonytalanul csillog a gyér lámpafényben. Mögötte a padon két férfi ücsörög. Lábuknál hosszúkás sörösdobozok. – Mit akar tőlem, he? – mered zavaros tekintettel a kerületőrre az idősebbik. – Fussak két kört? Csatakos haja a homlokába hullik. A fiatalabb oldalba böki: – Ugyan, Misi, ne hülyéskedj. Gyere, menjünk. Hanem a másik köti az ebet a karóhoz: – Erzsébetvárosi vagyok. Ez a tér az enyém. Azt csinálok, amit akarok. Maga nem is rendőr. – Hetykén húz egyet a söréből.

A nagydarab kerületőr, Dubovszky István (46) nyugodt marad. Az utóbbi hetekben megszokta már az ilyesmit. – Biztos maga ebben? – szól oda halkan a részegnek, és előveszi a mobiltelefont. – Harmincezer forintja bánhatja. Ez jobb belátásra bírja az ősz hajút. Összekapaszkodva tántorognak el a Korányi utca felé. Két férfi a Rózsa utcában iszogat, a Rózsa ABC előtt. A kirakatpárkányon kiürült röviditalos miniüvegek. A figyelmeztetésre az urak rögtön odébbállnak. Bent a tulaj háborog. – Dehogy fogok szólni nekik – rántja meg a vállát. – Én ugyan nem késeltetem meg magam. Arra viszont már nem tud épkézláb magyarázatot, miért nem rakta ki a táblát: az utcai italfogyasztás tilos. – Az italozókból van a bevétele – mondja Dubovszky. – Ha megbüntetik, másképp beszél majd.

Mert az önkormányzat a bírságot is beígérte. Túl sok panasz van a randalírozókra. Felállították a kerületőrséget. – Tele volt a játszótér drogosokkal – mesélik az őrök a Klauzál téren. – A gyerekek mindenütt véres fecskendőket találtak. Ugyanez volt az Almássyn és a Rózsák terén. Két hét alatt megtisztítottuk a gócpontokat. Erőszakra nincs szükség. A srácok izmai csak úgy dagadnak a kerületi címeres, homokszín egyenruha alatt. Tekintélyt parancsolóan. Egyébként mindegyikük tanfolyamot végzett biztonsági őr. – Nem utasítunk, csak kérünk – mondják. – Általában megértik.

Délután még részegek sincsenek. A padon idős asszony levegőzik. Mióta vigyáznak rá, le mer járni a Klauzálra. – Megtámadtak – panaszolja. – Hárman rontottak rám ököllel. Az őr akadályozta meg a rablást. A játszótéren gyerekek hintáznak, fiatal nők tologatják a babakocsit.

Az egyenruhásokhoz hirtelen két kislány rohan oda. – Őr bácsi, őr bácsi! – kiabálják. – Gyújtogatnak a domb mögött! Kiderül: papír zsebkendőt égetett el a fűben egy kislánycsapat. Elszaladtak. A fekete hajú Németh Adrienn (8) repes az örömtől, hogy segíthetett. – Apukám is kerületőr ám – húzza ki magát. – Ő az Almássyn dolgozik. Nem tűri az ilyet. Fülön csípi a rosszalkodókat, és viszi őket a börtönbe!

Kerületi összefogás az utcai rendért

Budapest több önkormányzata tart fenn már kerületőrséget. Ferencvárosban, Józsefvárosban és a XVII. kerületben is van ilyen. A XV. kerületben a Palotai Polgárőrség járőrözik. A VIII. kerületben most alakult meg a szervezet. Az önkormányzat négy gépkocsit vásárolt, ezekben szabadságon lévő rendőrök cirkálnak egy józsefvárosi közterület-felügyelővel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!