Hírek

2005.05.10. 00:00

Fellélegezhetnek a Rózsakert utcaiak

Szkafanderes idegenek lepték el az egyik Budafok–tétényi lakótelepet. Légmentesen lezárták a Rózsakert utca 29. számú ház alagsorát. Megközelíthetetlenek a garázsok és a közös tárolók. Csak négy–öt dolgozónak van bejárása a fóliával körbevett területre egy többlépcsős zsiliprendszeren keresztül. Elkezdődött a tömbház azbesztmentesítése.

Tóth Tímea

– 1980–81-ben épült az Ybl-díjas Rózsakerti lakótelep. Akkoriban azbesztet használtak szigetelésre és tűzvédelemre. Ezzel vakolták be az alagsorok plafonját, a lakások szerelőaknáját és a szellőzőcsöveket – mondja a szomszédos házban tizennégy éve élő Iván János alpolgármester. – Ebben 20 év után elengedett a kötőanyag, az azbeszt pedig apró szálakban elkezdett hullani. Mivel nem bomlik le, a szervezetben súlyos egészségkárosodást, 20 év alatt pedig rákot okozhat.

A Rózsakerti lakótelep önkormányzati képviselője két éve, az országban elsőként kezdeményezte az azbesztmentesítést. Csaknem száz légkörikoncentráció–mérést végeztek. Kiderült, hogy megindult a porlódás az épületekben. Minisztériumi pályázaton nyertek 570 millió forintot a megvalósításra. – Jövő nyárig ötvenegy lakóépület fogadószintjét, 1070 lakás szerelőaknáját tisztítjuk meg. Ez csaknem 160 ezer tonna azbeszt eltávolítását jelenti 12 ezer négyzetméternyi területről. Először 12 lépcsőház alagsorában dolgozunk, júniusban megkezdjük a lakások mentesítését. Az alagsorokban 5–10 napig, a lakásokban egy napig dolgozunk. A lakóknak ez idő alatt nem kell kiköltözniük.

Az országban huszonkétezer azbeszttel szennyezett lakás van. Budafokon elsőként kezdték meg a rákkeltő anyag eltávolítását.

Azbesztet találtak a belvárosi luxuslakásokban is

márciusban a Vörösmarty téri volt Országos Rendező Iroda bontásakor találtak nagy menynyiségű azbesztet. Ezért késett az épülő, új, többfunkciós épület átadása. Ezek ellenére már valamennyi lakást eladták a rákkeltő anyaggal teli épületben, még a legfelső emeleten lévő luxuslakásokat is. Az összesen 6800 négyzetméteres kereskedelmi területből 4500 kelt el. Az azbeszt elszállítása miatt egy évet késik az eredetileg 2005 decemberére tervezett új épület átadása.

 

Tóth Tímea Azbesztet találtak a belvárosi luxuslakásokban is márciusban a Vörösmarty téri volt Országos Rendező Iroda bontásakor találtak nagy menynyiségű azbesztet. Ezért késett az épülő, új, többfunkciós épület átadása. Ezek ellenére már valamennyi lakást eladták a rákkeltő anyaggal teli épületben, még a legfelső emeleten lévő luxuslakásokat is. Az összesen 6800 négyzetméteres kereskedelmi területből 4500 kelt el. Az azbeszt elszállítása miatt egy évet késik az eredetileg 2005 decemberére tervezett új épület átadása. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!