Hírek

2005.05.26. 00:00

Falusi polgármester, ha elindul az árvízi gátra

Tibay Gábor

A polgármestereknek a jövőben kötelező lesz részt venniük egy olyan tanfolyamon, amelyen megtanítják nekik, hogyan viselkedjenek, ha katasztrófahelyzetben kell helytállniuk. Még szerencse, hogy a későbbiekben nem lesz sok dolguk a tanultakkal. Mert bár  hazánkban volt baj bőven, eddig mégsem nyilvánítottak katasztrófa sújtotta térségnek egyetlen települést sem.
Szóval a kormány 1,2 milliárd forintot különített el, ennyibe kerül a tervek szerint a településmentő szellemi táplálék. Csak félve merjük megkérdezni: tényleg kell ez vagy nem lenne jobb ezt a hatalmas összeget megelőzésre és kárenyhítésre költeni? Persze ha nem, nem: nem vagyunk egyformák. Mert hiszen mást gondolnak erről a falujukat – nyilván tévesen – katasztrófa sújtotta térségnek vizionáló mátrakeresztesiek, és megint mást a tanfolyamot majdan szervező vállalkozások.
Meg kell hagyni egyébként, a kabinet meglehetősen pesszimista: a következő önkormányzati választásig hátralévő alig egy évre is szükségesnek tartja a jelenlegi polgármesterek kiképzését, mintegy jelezve, hogy az idei esőcskék csak előjátékai voltak a várható földindulásoknak. Ők tudják. Igaz, állítólag sok településről jelezték, hogy a helyzet amúgy is katasztrofális.
De ezeknek a jelentéseknek vajmi kevés közük van a tanfolyamhoz, a jégveréshez, meg a földcsuszamlásokhoz, úgyhogy maradjunk ennyiben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!