Hírek

2005.05.11. 00:00

Ez nem pánik, ez az élet

Tiltsák be a mérgező vegyi anyagokat, amelyek mindennapi használati tárgyakon keresztül károsítják az egészséget és a környezetet! Ezt követelték tegnap zöldszervezetek a Deák téren. Eltökéltségük jeleként a metró kijáratánál felállították a „Veszélyes Házat”.

Vajta Zoltán

[caption id="" align="alignleft" width="319"] A mérgező vegyi anyagok betiltásáért gyűjtöttek aláírást tegnap civil szervezetek a budapesti Deák téren felállított „Veszélyes Ház” előtt
[/caption]Mindennapi környezetünk tele van mérgező anyagokkal. De legalábbis olyan vegyszerekkel, amelyekről senki sem tudja, milyen hatásuk lehet az egészségre és a környezetre. Civil szervezetek tegnap aláírásokat gyűjtöttek a budapesti Deák téren, hogy nyomást gyakoroljanak az Európai Unióra. Az EU ugyanis arra készül, hogy megreformálja a vegyianyag-politikát. Mindez azért szükséges, mert riasztó adatok láttak napvilágot az elmúlt években.

Az Amerikai Egyesült Államok környezetvédelmi hivatala a kémiai anyagok 43 százalékról semmit nem tud. Az Európai Kémiai Bizottság megállapította, hogy a tömegesen használt kémiai anyagok 80 százalékát nem vizsgálták egészségügyi szempontból. Így nem tudni, okozhatnak-e rákot vagy más betegséget. Mindenesetre az allergiás és daganatos betegségek egyre gyakoribbak. Közben még mindig talány, hogy ezek az anyagok felhalmozódhatnak-e a természetben, és miként bomlanak le. Dragos Tibor (29), a Magyar Természetvédők Szövetségének programszervezője szerint szigorítani kell az európai szabályozásokon.

A civil szervezetek fel tudják hívni a figyelmet a problémára. Ez volt a célja a tegnapi aláírásgyűjtésnek is. A szervezők a Deák téren felállították a „Veszélyes Házat”. A sátorban kifüggesztették azoknak a mindennapos használati cikkeknek a listáját, amelyek mérgezőek lehetnek. Dragos elismeri, hogy az átlagemberek kiszolgáltatottak a vegyiparnak. Ám oda lehet figyelni arra, hogy mit vásárolunk. Dragos például nem használ otthon légfrissítőt, mert azokban káros anyagok lehetnek. Szerinte teljesen fölösleges továbbá a lakás minden helyiségében patikatisztaságnak lenni. A fertőtlenítőszerek meggondolatlan használatával ugyanis lehet, hogy többet ártunk, mint használunk egészségünknek. Léteznek természetes tisztítószerek, mint az ecet, a citromlé vagy a mosószóda. De hiába figyelünk oda erre, ha az esővíz is veszélyes vegyszereket tartalmaz. Ezenkívül megtalálhatók vadállatokban, a háztartási porban és az élelmiszerekben is. Sőt, a bútorokban, szobanövényekben, tévékben, számítógépekben.

Mesterséges vegyi anyagokat találtak már az alpesi tavakban és az óceáni üledékekben is. A környezetvédők szerint ezért megengedhetetlen, hogy az Európai Bizottság enyhítsen a tervezett szigoron. A civilek követelik, hogy tiltsák meg a veszélyes vegyi anyagok használatát. A szabályozást szerintük ki kellene terjeszteni az Európán kívülről behozott árukra is. A lakosságot pedig tájékoztatni kell a vegyi anyagokkal kapcsolatos dolgokról, hogy szabadon dönthessenek – kérik a civilek.

Azok is tudják, hogy lassan mérgezik magukat, akik aláírták a petíciót

Bognár Tibor (59) levéltáros

Hallottam a problémáról. Szerintem a mindenkori állam a felelős, mert nem vet gátat a lassú mérgezésnek. Az átlagember nem sokat tehet, legfeljebb elvonulhat egy tanyára saját maga gazdálkodni.

Nándori Csaba (35) vállalkozó

Mindig megnézem, mit veszek le az élelmiszerüzletek polcairól. A sampont, tusfürdőt, mosóport nem, ahhoz nem értek. Nem pánikkeltés ez az akció, hanem a figyelem ráirányítása egy valós veszélyre.

Eisenbeck Nikolett (20) Tanuló

Mindenki tehet apró dolgokat saját egészségéért és a környezetért. Én például nem fogadom el az áruházakban a nejlonszatyrokat, hanem saját táskámban szoktam hazavinni, amit vásárolok.

Hallottam a problémáról. Szerintem a mindenkori állam a felelős, mert nem vet gátat a lassú mérgezésnek. Az átlagember nem sokat tehet, legfeljebb elvonulhat egy tanyára saját maga gazdálkodni.

Nándori Csaba (35) vállalkozó

Mindig megnézem, mit veszek le az élelmiszerüzletek polcairól. A sampont, tusfürdőt, mosóport nem, ahhoz nem értek. Nem pánikkeltés ez az akció, hanem a figyelem ráirányítása egy valós veszélyre.

Eisenbeck Nikolett (20) Tanuló

Mindenki tehet apró dolgokat saját egészségéért és a környezetért. Én például nem fogadom el az áruházakban a nejlonszatyrokat, hanem saját táskámban szoktam hazavinni, amit vásárolok. A mérgező vegyi anyagok betiltásáért gyűjtöttek aláírást tegnap civil szervezetek a budapesti Deák téren felállított „Veszélyes Ház” előtt -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!