Hírek

2005.05.02. 00:00

Ez Budapest szégyenfoltja

Bezárt üzletek, üres kirakatok, plakátokkal össze-vissza teleragasztott üvegek. Nem a Balkánon járunk, hanem Budapest szívében, a városháza nagykörúti homlokzatánál. Még ezen a nyáron is nézhetjük ezt a förtelmet.

Vajta Z. – Nagy V. Zs.

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A kiskörúti bazársor már üresen áll. Ám különböző okokra hivatkozva mégsem bontották le, ahogyan azt a városházi vezetők ígérték.
[/caption]Azt ígérték, még a tavasz végén lebontják. Ebből nem lett semmi. A nyári turistaszezon idején is megmarad Budapest szégyenfoltja a Belvárosban. Csak decemberben bontják le ugyanis a kiskörúti bazársort. Azóta, hogy a főváros felmondta az üzletek bérleti szerződéseit, a kirakatokat ellepték az illegális plakátok. Egymás hegyére, hátára ragadnak a hirdetések. A városháza előtere így úgy fest, mint egy dél-amerikai nyomornegyed. Az önkormányzat közparkot tervez ide mindaddig, amíg el nem készül a kilenc éve folyamatosan ígérgetett városházai beruházás.

A politikusok is elismerik, hogy Budapest szégyenfoltja a bazársor és a mögötte lévő grund. Gy. Németh Erzsébet, az MSZP frakcióvezetője is sürgeti a bontást. Szerinte fel lehetne gyorsítani az ügymenetet. Ennek érdekében tárgyalást kezdeményeztek az V. kerületi önkormányzattal. Bőhm András, az SZDSZ frakcióvezetője is bizakodó. Úgy véli, az előterjesztésben szereplő decemberi határidő csak a legrosszabb esetre szól. Most minden a műemlékvédelmi hatóságon és a kerületi önkormányzaton múlik. Ezek a hivatalok adhatják ki a bontási engedélyt a bazársorra. Addig is azonban el lehetne kezdeni odabent a tereprendezést és a parkosítást. Bőhm olyan szabad területet képzel a városháza udvarára, ahol kulturális programokat is lehet tartani. Így akár egy szabadtéri kertmozi is működhetne ott nyaranta.

Rég fel kellett volna már számolni

Für Anikó színésznő szerint már húsz évvel ezelőtt le kellett volna bontani a romos épületeket.

– Örülök, hogy szóba került a terület átrendezése. Jó lenne minél hamarabb elkezdeni a munkálatokat. A belváros „egy kis tüdőt kapna” azzal, hogy parkot létesítenek a bazársor helyére. Akkor láthatóvá válna a városháza gyönyörű szép épülete is, amelyet egyelőre a nyomortelepszerű építmények eltakarnak.

– Örülök, hogy szóba került a terület átrendezése. Jó lenne minél hamarabb elkezdeni a munkálatokat. A belváros „egy kis tüdőt kapna” azzal, hogy parkot létesítenek a bazársor helyére. Akkor láthatóvá válna a városháza gyönyörű szép épülete is, amelyet egyelőre

a nyomortelepszerű építmények eltakarnak. A kiskörúti bazársor már üresen áll. Ám különböző okokra hivatkozva mégsem bontották le, ahogyan azt a városházi vezetők ígérték. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!