Hírek

2005.05.25. 00:00

Eltűnt harmincezer roncs

Miközben három hulladékhasznosító cég milliárdokat költött a roncsautó-feldolgozás feltételeinek megteremtésére, az elmúlt hónapokban mintegy 30 ezer leselejtezett gépjármű sorsa ismeretlenné vált.

N. I. G.

A gépjárműgyártó- és importőr cégeknek idén június 30-ig szerződéssel kell igazolniuk, hogy olyan országos hálózat áll mögöttük, amely vállalja a roncsautók hasznosítását. Ennek megoldására három cégcsoport fogott bele egy-egy országos hasznosító rendszer felállításába: a Car-Rec Kht., az Ereco Rt. és a Loacker Recycling Kft. Csakhogy becslésünk szerint idén eddig mintegy 30 ezer gépjárművet selejteztek le az országban, ám ebből kevesebb mint ezret adtak le a három nagy hálózatnál.

A cégek és a Gépjárműbontók Országos Egyesülete a környezetvédelmi minisztériumhoz fordult, azt kérve, hogy a tárca ismételten kezdeményezze a jogszabály módosítását. Javasolják, hogy a KVM a nyárra ígért hatósági akciósorozatába vegye be az engedély nélküli autóbontó vállalkozások ellenőrzését, s fontolják meg a gyártókra és importőrökre vonatkozó büntetések kiterjesztését is. Eddig mindössze a Magyar Suzuki Rt., a General Motors Europe Kft. és a HungaroLada Kft. írt alá megállapodást hasznosítási kötelezettségei átruházásáról, noha június 30-a után a forgalmazási engedélyét is bevonhatják az ezt elmulasztó vállalkozásoknak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!