Hírek

2005.05.10. 06:47

Egészségügyi reform három éven belül

Átfogó átalakítási programot ismertetett tegnap a parlamentben a kormányfő.

B. M.

Átfogó átalakítási programot ismertetett tegnap a parlamentben a kormányfő. Gyurcsány Ferenc a már részleteiben részben ismert elképzeléseket összefoglalva háromszintű egészségügyet képzel el a jövőben. Ennek alapja az egészségügyi biztosítási kötvény, amelyben mindenki tudhatja, mi jár neki a pénzéért. A biztosítottaknak járna a normál ellátás, alatta helyezkedne el az alapjogon járó csomag sürgősségi, szülési ellátással. A pluszszolgáltatásokat azonban mindenkinek magának kellene megfizetnie. Az intenzív, két–három éves átalakítás sorában
kiemelte, hogy a települések 75 százalékához ér ki legfeljebb 15 perc alatt a mentő. Ezt az arányt egy éven belül 90 százalékra kell emelni – mondta Gyurcsány. Ehhez új sürgősségi osztályokat fognak létrehozni négy megyében. Nemzeti rákellenes program is része a reformnak. Célja a mellrákszűrésben résztvevő korosztályok 53 százalékos arányának megemelése 65 százalékra. A férfiak rákszűrését is tervezik. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!