Hírek

2005.05.07. 06:47

Cadillac hajt a zord Szibérián át

Pia, cigi nem lesz. Viszont tűzpiros Cadillac Eldorado igen. Fábry Sándor showmester és barátja, Wahorn András Alaszkán, Szibérián keresztül Los Angelesből hazahozzák a 75-ös évjáratú álomkocsit.

Szilágyi Ágnes

[caption id="" align="alignleft" width="301"] Az utazás egyáltalán nem lesz unalmas. Ugyanis, ha Fábry Sándor belekezd, akkor a nevetőizmok munkába lendülnek. Wahorn András sem szófukar és humortalan.
[/caption]Fábry Sándor (52) showmester és barátja nem babonás. Ugyanis pénteken, 13-án vágnak neki az óriási kalandnak. Wahorn András (52) festőművész, a legendás AE Bizottság együttes frontembere tizenhárom évig élt Amerikában. Nemrég hazatért. Ült barátjával, Fábryval szemben és sajnálkozott, hogy a hat méter hosszú, piros Cadillacjét Amerikában hagyta. Mert istentelenül drága lenne a hazaszállítás. A humormester csak annyit mondott: „Hoppá! Hozzuk haza szárazföldön!”

A Szabadság téren a szovjet emlékmű és az amerikai követség közé állították fel a május 1-jét idéző magas tribünt. Onnan szólt, integetett a humor nagyágyúja és Wahorn az egybegyűltekhez. Az építmény alatti ketrecben a csodaszép tigris feküdt. Tőlük jobbra az orosz, az amerikai és a kanadai nagykövet foglalt helyet.

Hogy miként ismerkedett meg a két művész? Fábry és a festőművész 1994-ben közös kötetet adott ki Elfújta a tigris címmel. Wahorn rajzaihoz Fábry írta a szöveget. A könyvet tigrismintás műszörmébe kötötték, és hetvencentis farokkal is ellátták.

Fábry nem titkolta, hogy viszontagságos lesz az út, hiszen az ,,autós gyalogtúra” olyan vidékeken is átvezet, amelyek szinte járhatatlanok. Például Alaszka és Szibéria között a két kalandor Kamaz teherautóra rakja a 70-es évek relikviáját, és maguk is az óriás terepjáróval folytatják útjukat. A Bering-szoroson sem lesz piskóta az utazás: konténerbe kényszerül a tűzpiros nyitott csoda.

Miután Fábry a tribünről körbenézett, elmesélte a szürke Warszawa történetét. Emlékezetében él a 70-es évek elejéről a szürke autó, amely az amerikai követség előtt állt. Benne két férfi üldögélt egész nap, arra várva, hátha elhagyja Mindszenty bíboros az épületet. Akkor ugyanis elszállíthatják ismeretlen helyre. Bár Fábry sosem értette, miként lehetséges, hisz a járgány egyik kereke lapos volt.

Fábryék tizenkét részes, ötvenperces mozit készítenek az utazásról, amely az RTL Klubon lesz látható. Fábry szerint nem úti-film, nem „road movie”, nem játékfilm, nem ismeretterjesztő, nem kalandfilm, nem riportfilm, nem laza kalandozások szőttese. Hanem ezek szeszélyesen, szubjektíven szeretetteli együttese. Az utazás viszontagságain kívül Fábry és Wahorn minden ország életébe bepillantást enged. Magukkal viszik az egyik metróellenőrt is a Kontrollból, Badár Sándort.

A készülő mozit többen is rendezik. Kocsis Tibor, az Új Eldorádó című dokumentumfilm rendezője az amerikai részt, Tóth Tamás, a Vas Isten gyermekei mozi rendezője pedig az orosz utazást örökíti meg. A két felfedezőre minden ország ügyel majd, hogy ők és a Cadillac épen érkezzenek haza a két hónapos kalandból.

Két kontinenst átszelő kalandos utazás

Fábry Sándor azt is elmondta: az utazáshoz az ötletet Michael Palin világjáró sorozata is adta. Két kontinensen nyolcvankét forgatási napig tart a túra. Útvonal: Los Angeles, Alaszka, Szibéria, Oroszország, Ukrajna. Jövő pénteken indul a csapat. Los Angelesből eljutnak Alaszka nyugati csücskéig. Június 6-tól pihenő, majd július 5. és augusztus 25. között Magadan és Moszkva közötti hosszú, várhatóan viszontagságos utat teszik meg. Majd az orosz főváros és a Budapest közötti kalandos utazás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!