Hírek

2005.05.07. 00:00

Budapestnek jövőképre van szüksége

Mi a budapestieké, és kié Budapest? címmel vitára hívta a civil szervezeteket és a lakosságot a Baross Gábor Nemzeti Gazdaságpártoló Társaság.

Nagy Vajda Zsuzsa

– Van-e még elegendő eszköze Budapestnek, hogy méltó központja legyen az országnak? – tették fel a kérdést a szakemberek a most megtartott közgyűlésükön.

Dr. Szegvári Péter, a Magyar Terület és Regionális Fejlesztési Hivatal elnöke szerint Budapestnek hosszú távú elképzelésekben kellene gondolkodnia.

– Olyan jövőkép kialakítására lenne szükség, amely lehetővé teszi, hogy Budapest jól kormányozható és szerethető város legyen. Hagyományaira és képességeire kellene alapozni – mondta. A szakember szerint Budapestet csakis szoros egységben a vonzáskörével lehet az európai nagyvárosok körében versenyképessé tenni.

Így alakulhat ki az az egészséges helyzet, amelynek köszönhetően a lehető legtöbb és legszínvonalasabb befektető érkezhet
a területre.  – Budapestet már nem a budapestiek, legfeljebb a magántőke fejleszti. Az elhagyott gyárak és kikötők területe „fillérekért” kerül idegen kézbe, az ingatlanok helyére pedig bevásárlóközpontok és lakóparkok épülnek.  Nem a magántőke beáramlását és a magánosítást ellenezzük. De a közvagyonnal felelősen kell gazdálkodni! – mondta Cselovszki Zoltán, az Új Budapest Központ vezetője. Szerinte rendkívül jó adottságokkal rendelkezik a főváros. Mégsem épül olyan mértékben, ahogy versenytársai, Bécs és Prága.

Finta József akadémikus 47 éve tervez épületeket Budapesten. Úgy véli, hogy tragikus romlás következett be a város állapotában az utóbbi tizenöt év alatt. – Szeretem Budapestet, de lehangolnak a graffitivel bepiszkolt falak, a plakátokkal telerakott kirakatok, a leromlott villamosok látványa – mondta.

Nem elég vonzó

A Baross Gábor Társaság a vitaestjük alkalmából összefoglalta a főváros jövőjéért aggódók kritikai észrevételeit. A több mint száz tagot számláló társaság vezetői kiemelték: az egyre szaporodó kátyúk miatt a főutakon, alig lehet végighajtani. Bedeszkázott ablakú üzletek fogadnak a Belvárosban és a Nagykörúton. A felmérések szerint nagyon sok budapesti költözik el a fővárosból annak vonzáskörzetébe. Ugyanis egyre több a lepusztult városrész, és megosztottság jellemzi a politikai és a közösségi életet is.

a főutakon, alig lehet végighajtani. Bedeszkázott ablakú üzletek fogadnak a Belvárosban és a Nagykörúton.

A felmérések szerint nagyon sok budapesti költözik el a

fővárosból annak vonzáskörzetébe. Ugyanis egyre több a lepusztult városrész, és megosztottság jellemzi a politikai és

a közösségi életet is. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!