Hírek

2005.05.11. 12:43

Bajnokok a környezetért

Jelképesen örökbe fogadta a Szépjuhászné erdőt a madarak és fák napja alkalmából a Magyar Olimpiai Bizottság környezetvédelmi csoportja. Ezt a napot tizenegy éve hivatalosan ünnepli az ország.

Nagy Vajda Zsuzsa

Madárcsicsergés, a budai erdők üdítő látványa fogad a Szépjuhásznénál, amelyet az olimpikonok az örökbefogadásra kiválasztottak. – Nem lehet mindenkiből olimpiai bajnok, de természetet szerető ember igen. Azt szeretnénk, hogy példát mutassunk azoknak, akik számára fontos a környezetünk. Hogy tizenöt vagy huszonöt év múlva lesznek-e még ilyen gyönyörű helyek a Földön, a mi hozzáállásunktól is függ – mondta Kőbán Rita kajak-kenus olimpiai, Európa- és világbajnok.

Kósz Zoltán vízilabdázó és Martinek János öttusázó olimpiai bajnok is támogatta a kezdeményezést.  A madarak és fák napja alkalmából szervezett program házigazdája a fővárosi önkormányzat volt. – Budapest sok év után végre felismerte, hogy kiemelten kell védeni a természetet, és segíteni kell a folyamatos megújulás folyamatát – hangsúlyozta tegnap Bánsági György, a Fővárosi Közgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának elnöke. Kitért arra is, hogy a közgyűlés két héten belül tárgyalja településszerkezeti tervét, amelynek célja megakadályozni a zöldterületek beépítését.

– Örvendetes, hogy egyre több cég is jelentkezik egy-egy erdőrész örökbefogadására. Sokan a természetvédelemmel kötik öszsze a vállalati közösségfejlesztő programjaikat – mondta a helyszínen Zambó Péter, a Pilisi Parkerdő Rt. vezérigazgatója.

Az örökbefogadáson részt vett a Szebb Gyermekévekért nevű közhasznú alapítvány is Molnár Ferencné irányításával. – Mindenütt ott vagyunk, ahol szükség van ránk. Számos szemétgyűjtési akcióban vettünk részt. A gyerekek a jövőben egy-egy villamos- és autóbuszmegállót fogadnak védnökségük alá, amelynek tisztántartásáért is felelnek – mondta az általános iskolásokból álló környezetvédő csoport vezetője.

A Madarak és Fák Világnapját a fővárosban több helyszínen is megünnepelték. A ferencvárosi József Attila lakótelepen a Magyar Madártani Egyesület a helyi önkormányzattal közösen Madárbarát Mintakertet adott át. A program keretében madarak által kedvelt növényeket ültettek, és odúkat helyeztek ki a lakótelepi park fáira. A Fővárosi Állat- és Növénykertben az egyik civil szervezet tartott vetélkedőt a gyerekeknek.

A természetes élőhelyek zsugorodásával egyre több madár kényszerül be a városba. A sajtó számára készült, írásos összeállításból tegnap megtudhattuk, hogy több fokozottan védett madárfaj, például fekete harkály is van itt. Az utóbbi időben olyan madárfajokat figyeltek meg a fővárosban, amelyeket eddig emberkerülőként tartottak számon. Így például a Szent István-bazilikát otthonául választó vándorsólymot. Felhívták arra is a figyelmet, hogy az érdeklődők a helyszínen megtekinthetik a városban különleges madárfajt.

A madarak és fák napját Apponyi Albert vallás- és közoktatásügyi miniszter 1906-ban, körrendelet alapján vezette be. Tizenegy éve egy kormányrendelet alapján a Madarak és Fák Világnapját mindenhol a világon május 10-én ünneplik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!