Hírek

2005.05.27. 00:00

Az Everesten kezdi a nyarat Klein Dávid

Szokatlanul hosszúra nyúlt a szezon a Mt. Everesten, hol a viharos szél, hol a hideg akadályozza a történelmi csúcstámadást.

Hegyi Áron

Klein Dávid azzal a szándékkal vágott neki áprilisban a Mt. Everestnek, hogy ő lesz az első magyar hegymászó, aki oxigénpalack használata nélkül jut fel a 8850 méteres csúcsra. Az eredeti tervekben az szerepelt, hogy a csúcstámadásra május 10–20. között kerülhet sor. Az elmúlt két évtizedben ebben az időpontban jutott fel a legtöbb hegymászó az Everestre. Statisztikák szerint ebben a tíz napban mindig van legalább egy olyan időjárási ablak (amikor viszonylag jó idő van), amin keresztül fel lehet jutni a csúcsra. Klein Dávid azonban még mindig nem járt a világ tetején. Ritka, hogy a rossz idő ennyire megkeserítse az alpinisták életét. Kész szerencse viszont, hogy bár a jet stream, a Föld forgásából adódó viharos erejű szél, nem akar elállni, a monszun is késik. A csúcskísérlet állandó halasztgatása megviseli a hegymászókat, pláne ha szembesülniük kell a ténnyel, hogy ebben a szezonban a déli oldalon még egyetlen sikeres csúcskísérlet sem volt. Klein Dávid mégis jó hangulatban várja a sorsdöntő napokat.

– A várakozás nem viselt meg anynyira, mint azt várni lehetne – mondta el a Reggel kérdésére Klein Dávid. A stressz persze nem kerülte el a csoportot, hiszen úgy volt, hogy május végére otthon leszünk. Most két napot pihenéssel töltöttem a völgyben, és éppen úton vagyok az alaptáborba. Már többször felkészültem a csúcstámadásra. Május 17-én volt egy veszélyes akklimatizációs túrám. Reggel hatkor indultam a harmadik táborból a Déli Nyereg felé, de az addig is erős szél viharosra fordult, és ha nem vagyok kikötve, lefújt volna a hegyről. Vissza is fordultam. Május 21-ére tervezett csúcstámadást fél órával a 3. táborból való elindulás előtt fújta vissza Herry Todd, az expedíció vezetője. Sajnos, ilyenkor nincs arra garancia, hogy bárki is feljut a csúcsra. Igazából az Everesten semmire nincs garancia. Én mindenesetre úgy tervezem, hogy május 29-én elindulok a csúcs felé, június 1-jén támadok, és négy–öt nappal később már úton leszek haza.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!