Hírek

2005.05.09. 00:00

Az emberek zöme úgy érzi, nem él jobban, mint egy éve

BAMA

Az előző héten arról kérdeztük a napilapvásárlókat, hogy vajon éreztek-e valamiféle változást az életminőségüket illetően az elmúlt egy évben. Nos, a megkérdezetteknek közel 8% százaléka érez javulást. Hatvan százalékuk azonban arról adott számot, hogy nem tapasztalt változást. A válaszadók 26 százaléka pedig azt mondta, hogy az adott időszakban romlott az életminősége. Következésképpen tehát minden negyedik megkérdezett napilapvásárló rosszabbnak értékelte a körülményeit, mint amilyennek egy esztendővel ezelőtt. A felmérés

A pártpreferenciákkal összefüggésben megállapítható – s ez talán természetesnek is ítélhető –, hogy a kormánypárti szavazók pozitívabban vélekednek a saját életükben bekövetkezett változásokról, mint az ellenzék hívei. A Fidesz Magyar Polgári Párt és a Magyar Demokrata Fórum szavazói között közel 40 százalékot képvisel azok aránya, akik negatív változást tapasztaltak az életminőségükben. Ugyanakkor a kormánypártiak táborában az ilyen álláspontot elfoglalók csupán 7 százalékot tesznek ki. A Szabad Demokraták Szövetsége hívei közül pedig mindöszsze 3% válaszolta, hogy romlott a helyzete az elmúlt egy évben.

Érdekes megvizsgálni, hogyan látják a helyzetet a bizonytalan szavazók. Körükben csak 1-2 százalék azok aránya, akik helyzetük javulásáról adtak számot. Harminc százalék azonban ezzel ellentétes tendenciát érzékel. Az iskolai végzettséget tekintve megállapítható, hogy a felsőfokú végzettséggel rendelkezők adtak a legmagasabb arányban pozitív választ az általunk megfogalmazott kérdésre. Megjegyzendő még, hogy azok között, akik a helyzetük javulását érzékelték a kérdéses időszakban, a férfiak aránya magasabbnak bizonyult, mint a hölgyeké.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!