Hírek

2005.05.20. 00:00

Az egyházi ingatlanok mostoha sorsa

Az amerikai képviselőház külügyi bizottsága egyhangúlag elfogadta azt a határozati javaslatot, amely a kommunista uralom alatt elkobzott romániai egyházi ingatlanok igazságos, méltányos és gyors visszaszolgáltatását sürgeti.

Lukács János, Kolozsvár

[caption id="" align="alignleft" width="300"] A gyulafehérvári Batthyaneum könyvtárának épülete számos értékes kéziratot és ősnyomtatványt tartalmaz, de az egyház birtokon kívül van
[/caption]A tervezetet Tom Lantos, a képviselőház külügyi bizottságának rangidős demokrata párti tagja terjesztette be április 6-án Tom Tancredo republikánus párti képviselőtársával együtt. A dokumentum a bizottság után a teljes ház elé kerül. Romániában a többi volt szocialista országhoz viszonyítva is rendkívül lassan halad a visszaszolgáltatás folyamata. A négy magyar történelmi egyháztól (a római katolikustól, a reformátustól, az evangélikustól és az unitáriustól) 2140 iskolát, kórházat és más intézményt koboztak el a háború után törvénytelenül. A zsidó egyházközségeket több mint ezer ingatlantól fosztották meg, a görög katolikus egyházat pedig feloszlatták.

„A Szent István által alapított gyulafehérvári római katolikus főegyházmegye például 400 igényt nyújtott be az országos restitúciós bizottsághoz” – tájékoztatta lapunkat Komáromi Attila, az érsekség jogtanácsosa. Ezek közül 65 kérést bíráltak el kedvezően, a többi intézése folyamatban van. „A katolikus egyház még azt a 65 épületet sem tudta hiánytalanul birtokba venni, amelyről a kedvező döntés már megszületett” – mondta Komáromi. A jogász szerint ennek az az oka, hogy a viszszaszolgáltatást előíró törvényeket folyamatosan megtámadják a különböző igazságszolgáltatási fórumokon, így végrehajtásuk évek óta húzódik. Komáromi példaként említette a hírneves gyulafehérvári Batthyaneum könyvtár épületét. A számos értékes kéziratot és ősnyomtatványt tartalmazó Batthyaneum visszaszolgáltatásáról több kormányhatározat és törvény is megszületett már a rendszerváltozás óta eltelt időben, az egyháznak mégis szinte folyamatosan a bíróságot kellett járnia. Ma már a Legfelsőbb Bíróság kedvező ítéletét is magukénak tudhatják, de az egyház még mindig birtokon kívül van. „Másfél hónapja levélben kértük a művelődési minisztériumot, írja alá az átadási-átvételi jegyzőkönyvet – mondja Komáromi Attila. – Választ egyelőre nem kaptunk.”

A határozati javaslat felszólítja Bukarestet, hogy intézkedjen a vallási közösségek tulajdonának méltányos és igazságos restitúciójáról a törvények, az alkotmány és a nemzetközi egyezmények szellemében.

Batthyaneum-kincs

A Gyulafehérvári sorokat, valamint a 25 millió dollárra becsült Aranykódexet a Batthyány Ignác erdélyi püspök által a 18. században alapított könyvtárban őrzik. A kódex 810 körül keletkezett, és elefántcsont fedőlapja van.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!