Hírek

2005.05.17. 00:00

Az adó egy százaléka már nem az államé

Szemán László

Szép példája volt a segítőkészségnek az árvíz sújtotta mátrai települések állampolgári megsegítése. Ám a magyar közönyös, amikor nincs nagy baj. Mindezt Zeke Gyula, a Sádt Győző Alapítvány egyik kurátora mondta a minap. Hozzátette: tavaly az adózók hatvan százaléka nem rendelkezett személyi jövedelemadója egy százalékáról.
Pedig ezt az egy százalékot éppen azért találták ki, hogy az adózó eldönthesse, pontosan mire is használják ezt az összeget. Pontosabban két százalékról van szó. Az egyik egy százalékot a különböző alapítványoknak adhatjuk, a másik egy százalékot pedig olyan szervezeteknek, akik államilag elismerten közhasznú munkát végeznek.
A közöny azonban némileg érthető. Sokan, a jelek szerint az adózók hatvan százaléka nem hiszi el az államnak, hogy a felajánlott egy százalék nem tűnik el nyomtalanul az államkasszában. A bizalom legteljesebb hiányára utal ez. Bizalomhiány a hatalommal szemben. Pedig az állam tulajdonképpen mi, adózó állampolgárok lennénk.
Remélem, elérkezik az az idő, amikor minden adózó megszabja egy plusz egy százaléknyi adójának sorsát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!