Hírek

2005.05.18. 00:00

Autósok harca a motorosokkal

Véget ért a nyugalom ideje az autósoknak. A jó idő kicsalta az utakra a motorosokat. A kétkerekű járművek vezetői a legritkább esetben tartják be a közlekedési szabályokat. Ők viszont az agresszív autósokra panaszkodnak.

Vajta Zoltán

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A motorosok mindennap megszegik a KRESZ szabályait. Két sáv között nem száguldozhatnának, ők is csak az autók mögött, a sávelválasztók között mehetnének.
[/caption]Frászt hozott az autósokra a májusi jó idő. A hideg elmúltával újra elárasztották a budapesti utakat a motorok. Az autósok többségét kiveri a víz, olyan hajmeresztő dolgokat művelnek a forgalomban a kétkerekű járművek. Az még hagyján, hogy pár centis távolságban kerülgetik a dugóban álló kocsikat. A baj az, hogy a motorosok jó része fittyet hány a közlekedési szabályokra. A legváratlanabb helyekről és időben bukkannak elő, záróvonal, KRESZ-tábla, piros lámpa mintha nem is létezne számukra. Legalábbis az autósok többsége szerint. A motorosok viszont az autósokra panaszkodnak. A volán mögött ülők nem tekintik közlekedési eszköznek sem a nagymotort, sem a mopedet. Nem adják meg az elsőbbséget, sőt néha mintha tudomást sem vennének az úton haladó kétkerekűről.

A rendőrség szerint a motorosok gyakorlatlansága okozhat veszélyes helyzeteket. A téli hónapokban többségük nem használja járművét, így tavasszal teljesen gyakorlatlanul pattannak nyeregbe. Pedig nagy szükség lenne arra, hogy ne csak a járgányt, hanem reflexeiket és tudásukat is bejárassák a vezetők. A budapesti rendőrmotorosokat például többnapos tréningen készítik fel a tavaszi kezdetre. Szécsi Tibor, a BRFK közlekedésrendészetének alosztályvezetője szerint erre azért van szükség, mert a rutintalanság a balesetek leggyakoribb oka. Az előzgetések, záróvonal-átlépések miatt az autósok joggal tarthatnak a motorosoktól. Mégis az utóbbi években javult a helyzet Budapesten, némileg csökkent a balesetek száma. Ennek oka részben az, hogy a komolyabb és drágább autóikat, motorjaikat féltve óvatosabban vezetnek a járműtulajdonosok. Másrészt a motorosok között egyre többen belátják, hogy két keréken veszélyes közlekedni. A bukósisak így még a kismotoroknál is fokozatosan elterjedtté vált. A fényvisszaverő mellényt is egyre többen viselik, noha ez nem kötelező.

A leggyakorlottabb motorosok a pizzafutárok. Viszont éppen ők azok, akik a legtöbbször áthágják a közlekedési szabályokat – véli Szécsi Tibor. Vetési Péter (28) pizzafutár elismeri, ő és kollégái gyakran szabálytalankodnak. De ezzel sosem veszélyeztetnek másokat. A piros jelzést például sosem hagyják figyelmen kívül. Az ezerforintos pizza nem éri meg az emberi élet kockáztatását. Egy felmérés szerint Magyarországon a nyolcadik legveszélyesebb szakma a motoros futároké. Pedig a pizzások sokkal jobban ismerik a KRESZ-t, mint az autósok vagy a gyalogosok. Legalábbis ezt állítja Vetési. Szerinte a motoros vezetés sokkal nagyobb odafigyelést igényel. Sosem bambulhatnak el úgy, ahogyan az autósok szoktak. Így a motorosok kevesebb bajt okoznak az utakon. Kivéve a vasárnapi motorosokat, akik csak jó időben, nyáron, többnyire hét végén ülnek kormány mögé. Ők egyrészt rutintalanok, másrészt túlságosan szabadnak érzik magukat vezetés közben. Vetési elismeri, hogy a pizzafutárok, ha módjával is, alkalmanként száguldoznak az utakon. És lépten-nyomon átlépik a záróvonalat.

– Te sem örülnél, ha negyvenöt perc helyett két óra múlva kapnád meg a pizzádat – mondja Vetési. Dugóban nem lehet haladni, a pizza kihűl, így a motoros kénytelen az autók között lavírozni. Mindenesetre amióta Vetési futárkodik, még soha sem tett kárt autóban.

Legtöbben gyakorlat nélkül ülnek a motorra, és ez okozza a baleseteket

Labmayer Mátyás (19) motoros: Az a baj, hogy sokan nagymotorral kezdik az egészet, ahogy letették a jogosítványt. És közben nincs semmi gyakorlatuk, nem érzik a járgányt. Ezekben a járművekben pedig óriási erő van, lehet velük repeszteni. Ők okozzák a legtöbb balesetet, nem a mopedesek és a futárok.

Keglovics Andrea (21) gyalogos: Ha betartják a szabályokat, semmi bajom a motorosokkal. Azt leszámítva, hogy ahol lakom, éjjelente fellármázzák az egész környéket. De amikor az utcán járok, sohasem jut eszembe, hogy veszélyeztetnének a motorosok. Az autósokról nem mondhatom el ugyanezt.

Pallos Edit (35) autós: Amikor vezetek, néha okoznak meglepetést a motorosok. De az autósok is tudnak hajmeresztő dolgokat művelni. Nem tartok különösebben a mopedesektől. Viszont aggódom, hogy a kisfiam egyszer motorozni fog. Még csak kétéves, de már folyton bámulja a motorokat.

Keglovics Andrea (21) gyalogos: Ha betartják a szabályokat, semmi bajom a motorosokkal. Azt leszámítva, hogy ahol lakom, éjjelente fellármázzák az egész környéket. De amikor az utcán járok, sohasem jut eszembe, hogy veszélyeztetnének a motorosok. Az autósokról nem mondhatom el ugyanezt.

Pallos Edit (35) autós: Amikor vezetek, néha okoznak meglepetést a motorosok. De az autósok is tudnak hajmeresztő dolgokat művelni. Nem tartok különösebben a mopedesektől. Viszont aggódom, hogy a kisfiam egyszer motorozni fog. Még csak kétéves, de már folyton bámulja a motorokat. A motorosok mindennap megszegik a KRESZ szabályait. Két sáv között nem száguldozhatnának, ők is csak az autók mögött, a sávelválasztók között mehetnének. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!