Hírek

2005.05.23. 06:12

A Vajdaság trójai falóként rést üthet az unióban

BAMA

Románia és Bulgária  EU-csatlakozása után Horvátország, ezt követően pedig Törökországgal egy csomagban a délszláv utódállamok, köztük Szerbia-Montenegró európai családhoz való csatlakozása esedékes – mondta Riccardo Illy, az Európai Régiók Gyűlésének elnöke. Időpontot azonban még jóslatként sem említett – írja a Magyar Szó című újvidéki napilap. A hét végén Wroclawban megrendezett tanácskozáson Peter Straub, az unió regionális bizottsága és Baden-Würtemberg tartomány parlamentje elnökének meghívására a Vajdaság is képviseltette magát.

Egeresi Sándor, a tartományi képviselőház alelnöke szerint sokat tanultak az unió működését, szerveződését illetően. A konferencia mintegy 300 résztvevője szinte kivétel nélkül nagy érdeklődést tanúsított a Vajdaság iránt. Mindannyian kapcsolatbővítési, együttműködési szándékuknak adtak hangot. Az olasz Riccardo Illy a volt jugoszláv tagköztársaságok Törökországgal való együttes csatlakozását sejtette. S tekintettel arra, hogy a közös Európa a régiók Európájára épül, az is elképzelhető, hogy éppen a Vajdaság lesz az a tartomány, amely amolyan trójai falóként beviheti a hátán Szerbia-Montenegrót (vagy a podgoricai függetlenségi törekvések megvalósulása nyomán az önálló Szerbiát) az unióba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!