Hírek

2005.05.11. 00:00

A titkosszolgálat mindenben segíti a családot

Szemán László

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat (NBSZ) minden segítséget megad annak a családnak, amelynek fenntartója életét vesztette a csobánkai elágazónál. Az NBSZ két tisztjét szállító Lancia átsodródott a szemközti sávba, és frontálisan ütközött a szemben érkező Renault-val. Utóbbi vezetője belehalt a sérüléseibe. Hetessy Zsolt vezérőrnagyot, az NBSZ főigazgatóját kérdeztük.

– Milyen munkát végez a szakszolgálat?
- Nem hagyományos titkosszolgálatról van szó. Csak megrendelésre dolgozunk. Bizonyos megrendeléseket, amelyek a magánszférát különösen érintik, csak igazságügyi miniszteri határozat, illetve bírói végzés birtokában adhatnak állami megbízóink.  Feladataink közé tartoznak többek között a lehallgatások, a rádióellenőrzések, a konspirált megfigyelések, de a postai küldeményeket is mi ellenőrizzük.

– Mi történt a halálkanyarban?
– Kollégáim egy feladat elvégzése után hazafelé tartottak. Az elsődleges adatok szerint autójuk jobb hátsó kereke lecsúszhatott az útpadkára, ami megdobta a járművet, és átsodródtak a szemközti sávba. Kollégáink be voltak kötve, az alkoholszonda negatív volt. A Katonai Ügyészség vizsgálja körülményeket. A vizsgálat lezártáig a fegyelmi és kártérítési belső eljárást felfüggesztettük. A tragédiát szenvedett családot mindenben segítjük, bár veszteségüket nem pótolhatjuk.

– Munkájuk során törvényeket is megszeghetnek?
– Nem vagyunk törvényen kívüliek. A kollégák már végeztek a feladatukkal, a KRESZ-t be kellett tartaniuk. Más kérdés egy akció. Általánosságban mondhatom: például egy figyelés alatt az akció parancsnoka mérlegeli és dönti el, hogy biztonságos-e a mondjuk 180-nal hajtó célszemélyt követni vagy sem. Erről tájékoztatja a megrendelőt is. Nem közismert, hogy a rendőrök feljelentik a közlekedési szabályszegésen ért munkatársainkat. Például gyorshajtásért vagy buszsávban haladásért. A rendőr nem tudhatja, kié az autó. Minden esetben fegyelmi eljárásban tisztázzuk, hogy akció közben vagy „magánszorgalomból” történt a szabályszegés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!