Hírek

2005.05.05. 07:29

A svájci szexguru mentőövet dob a Fradinak

Szerdán délelőtt egy külföldi, ám Magyarországon is tevékenykedő cég tett szándéknyilatkozatot és árajánlatot a Ferencváros megvételére. Mindezt érdeklődésünkre Furulyás János, az FTC elnöke is megerősítette.

Bánki J.–Szabó T.

„Valóban megkaptuk a szándéknyilatkozatot és az árajánlatot, amelyet a magam részéről már tanulmányoztam. Ugyanakkor a napokban újabb tárgyalást kezdeményeztem, mivel néhány pontban pontosításra lesz szükség – mondta Furulyás János klubelnök. – Részemről rendben lévőnek tűnik az ajánlat, ám szakértői csoporttal, szigorúan külsős közgazdászokkal és ügyvédekkel is átnézetem az anyagot, ezért ezen a héten még nem lesz megállapodás. Kizárólag a befektetőjelölt hozzájárulásával hozható majd nyilvánosságra a cég neve.”

Információnk szerint az új befektetőjelölt is elfordítaná a stadiont, amely így az Üllői út és Gyáli út által határolt részen terülne el, mivel a legértékesebb rész a Könyves Kálmán körútra néző terület, ahol üzletházat és sportkomplexumot alakítanának ki. Természetesen az árajánlatban a vitatott területek is benne foglaltatnak, ám ez ügyben még az állammal is meg kell állapodni. A vevő számára nyilvánvalóan az ingatlanterületek vonzóak, míg a Ferencvárosnak a megépítendő, minimum húszezer férőhelyes stadion és a csapat hosszú évekre történő támogatása, vagyis az anyagi stabilitás a leglényegesebb szempont.

Köztudott, hogy tavaly az FTC elnöke felkérte Pellády Pétert, a válogatott menedzserét is, ha tud, hozzon befektetőket a klubnak, s bár az Üllői úton elterjedt, miszerint ez a vonal lesz majd a befutó, többen mindezt cáfolták a Fradinál. Információnk szerint ugyanakkor éppen Pellády segítheti az új befektetőjelöltet a Ferencvároshoz. Természetesen a tranzakcióról végül a zöld-fehér klub küldöttgyűlése dönthet.

Amikor Furulyás János átvette a részvénytársaság igazgatását, a kiadás oldalon 1–1,1 milliárd forint állt, míg a bevétel 650–700 millió forintot tett ki. Ahhoz, hogy a klub egyenesbe jöjjön, 350 milliós tőkeemelésre volt szükség. A korábbi szerződéseket megpróbálták módosítani, ám sem a játékosok, sem az rt.-hez tartozó szakemberek nem fogadták el. Furulyás szerint az ütőképesebb csapat kialakításához 2–2,5 milliárd forintot kellett volna befektetni, ám a Fotex erre már nem volt hajlandó. A futballcsapatból 2003-ban kiszálló Fotex-csoporttal ellentételezésképpen szerződést kötött a Ferencváros a részleges kereskedelmi jogok átadására. Ebbe beletartozott a Fradi sör,  a Fradi whisky, a Fradi televízió és a 100 százalék Fradi újság.  A klub ezek hozadékából nem kapott, hiszen korábban megkapta az 1,8 milliárd forintot.

A befektetők kapcsán Furulyás elmondta, korábban akadt olyan, aki kilencvenkilenc évre szerette volna megkapni a stadion használati jogát és a hozzá tartozó nyolchektáros területet. Ugyanakkor akadt olyan jelentkező is, aki részvényeket vett volna, de a terület nem érdekelte. Pelládyval együttműködési szerződést kötött a Ferencváros, melyben azt írták le, hogy megpróbál befektetőt találni a stadionra. A válogatott menedzsere ezt nem is titkolta, az érdeklődőkkel azonban kizárólag Furulyás tárgyalhat.

Továbbra sem árt hangsúlyozni: ez a vonal az egyik lehetséges szál a Ferencváros megmentése érdekében. A szerb Milan Mandarics a jövő héten nyilatkozik szándékáról – ugyanakkor tény, hogy a Fradihoz igazán közel állók az ő lehetőségeit minimálisnak ítélik.

A romániai Székelyudvarhelyen született. Miután elvégezte a kölni edzőképző főiskolát, a Mönchengladbach serdülőcsapatát irányította. Amikor Matthäus lett a válogatott szövetségi kapitánya, László Csabának adta a pályaedzői állást. 2004 júliusában László újabb munkát kapott, a Ferencváros edzője lett.

Lothar Matthäus

A németek válogatottsági rekordere, 150 alkalommal szerepelt a nemzeti csapatban. 1980-ban Európa-bajnok, 1990-ben világbajnok, ő volt a csapatkapitány, ugyanebben az évben megkapta az Aranylabdát. Hétszeres német, egyszeres olasz bajnok. 2004 januárja óta a magyar válogatott szövetségi kapitánya.

Pellády Péter

ötévesen az édesanyjával hagyta el Magyarországot, 1996-ig Svájcban élt. Most is ott van bejegyezve cégei többsége, mégpedig Zugban, az ország adóparadicsomnak számító kantonjában. Vagyonát a szexiparban való tevékenységével alapozta meg. Nagy része van abban, hogy Matthäus Magyarországra szerződött. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!