Hírek

2005.05.19. 00:00

A pénzügyesek tárcája az idén is jobban dagad

Az év első három hónapjában a fogyasztói árak 3,6 százalékos emelkedése mellett 9,7 százalékkal nőttek a keresetek. A Központi Statisztikai Hivatal szerdán közreadott közleményéből kiderül az is, hogy legtöbbet változatlanul a pénzügyi területen dolgozók keresték, a legkevesebbet pedig a mezőgazdaságban foglalkoztatottak.

P. P.

A KSH jelentése szerint január–márciusban az öt főnél többet foglalkoztató vállalkozásoknál a bruttó keresetek átlagosan 6,5 százalékkal, a nettó átlagkeresetek pedig 8,0 százalékkal emelkedtek. A költségvetési intézményeknél alkalmazásban állók bruttó keresete – a januárban kifizetett 13. havi bér következtében – 27,6 százalékkal, a nettó átlagkeresetek pedig 25,2 százalékkal nőttek. Márciusban, az előző évhez viszonyítva a versenyszektorban 5,3 százalékkal, a költségvetésiben pedig 8,5 százalékkal javultak a bruttó keresetek.

A legjobban fizető területnek minősíthető pénzügyi szakmákban az egy hónapra számított bruttó átlagkereset 314100 forint. Nagyságrendileg kevesebbet vihetnek haza a második helyen álló vegyipari dolgozók (185100), illetve a jelképes dobogó harmadik fokát elfoglaló közigazgatási szakemberek, akiknek 183100 forint jut. Kérdés persze, hogy mindebből ki mennyit érzékel a saját zsebében. Ha azt vesszük, hogy az egy főre vetített nettó átlagkereset jelenleg 103900 forint, akkor a nyolcszázalékos növekedést figyelembe véve ez csak 8312 forinttal több, mint egy éve. Egy ugyancsak átlagos háztartás esetében viszont a havi rezsiköltségek 7494 forinttal növekedtek, ami azt jelenti, hogy a tényleges növekedés mindössze 818 forint.

Az állam persze jobban fizet, mint a vállalkozók. A teljes munkaidőben foglalkoztatottak bruttó átlagkeresete 160 ezer forint volt az első negyedévben. A vállalkozók alkalmazásában lévőké 140 ezer, a költségvetési szerveknél pedig 208300 forint. Ebből is látható, hogy még mindig az állam fizet a legjobban, s akkor még nem beszéltünk az egyéb kedvezményekről. A jutalom, prémium s egyéb külön juttatások nélküli kereset átlag hét százalékkal nőtt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!