Hírek

2005.05.11. 20:48

A gazdálkodók büntetnék a nem teljesítő hivatalokat

BAMA

A gazdasági szereplők érdeke az, hogy a kormány száz lépés programjának végrehajtásakor csökkenjenek a vállalkozók terhei. Ennek szellemében a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara kidolgozta a maguk 25 pontját a Gyurcsány Ferenc kormányfő által meghirdetett száz lépés programjának sikeres végrehajtásához. Parragh László MKIK-elnök tegnap elmondta: javaslataik forrását is megjelölték, így szerintük elképzeléseik teljesítése nem igényelne többletpénzt a költségvetéstől.
Az adózók körének szélesítésével egyetért a kamara, de határozott tehercsökkentést kérnek a gazdasági szereplők javára. Szüntessék meg az egészségügyi hozzájárulást, a munkaadói járulékot legalább két százalékponttal mérsékeljék, azonnal töröljék el az iparűzési adót, vegyenek el az üzemanyagok jövedéki adójából – sorolta elképzeléseiket Parragh László.
Csomagjuk részeként a munkaerőimport engedélyezését javasolják a hiányszakmákban, és gyakornoki rendszer bevezetését a pályakezdő szakmunkások jobb elhelyezkedése érdekében. Beruházási hitelprogram, a kisebb cégeket segítő garanciaszövetkezetek megújítása szintén az „étlap” része. A kamara figyelme azonban kiterjed a közigazgatásra is. Parragh László elmondta, hogy a költségvetés bevételeinek növelése mellett nem látják a törekvést a kiadások csökkentésére. Ezen túlmenően pedig jogi garanciákat kérnek, s büntetés lehetőségét az államigazgatásban. Annak érdekében, hogy a költségvetési szervezetek semmiképpen ne gerjeszthessék a cégek pénzügyi nehézségeit, és határidőre teljesítsék a vállalkozásokkal szembeni kötelezettségeiket.
A másik régi téma, az oktatás is megtalálható a kamara elképzeléseiben. Úgy vélik, a finanszírozást a munkaerőpiacon várható változásokhoz igazítsák. Tegyék érdekeltté a cégeket a gyakorlati képzésben való részvételben – mondta Parragh László. Az is helyes lenne, ha a szakképzési hozzájárulásban növelnék a saját alkalmazottak képzésére fordítható részét. S javasolják a rugalmatlan szabályok felszámolását. Saját magának is nagyobb szerepet szánna az MKIK. Ismét tagok lennének a területfejlesztési tanácsokban, s gazdasági kamarai képviselet létrehozását szeretnék Brüsszelben.  n B. M.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!