Hírek

2005.05.23. 01:35

A cég először vidéken hódított

A Praktiker 15 magyarországi áruházában hét év alatt több mint huszonötmillió vásárló fordult meg. Ez két és félszer annyi, mint hazánk lakossága. Három év óta pedig nem Ausztriából irányítják a magyar céget, hanem fordítva: Karl-Heinz Keth vezérigazgató a főnöke a sógoroknál működő áruházaknak is.

Horváth K. József

[caption id="" align="alignleft" width="300"] Az ügyvezető igazgató maga is szívesen vesz szerszámokat a kezébe. Gyakran barkácsol, az otthonát is maga tatarozta. A létrázás sem idegen tőle.
[/caption]– Szeret-e barkácsolni egy barkácsáruházlánc első embere?
– Nagyon is. Amikor Magyarországra költöztem, én alakítottam át a házat, ami az új otthonom lett. Ajtókat építettem be, vízvezetéket szereltem, csempéztem, festettem, mázoltam.
Az irodámban is én helyeztem fel a széklábakra a karcolásvédő filckorongokat. Egyedül a villanyszereléssel állok hadilábon. Pedig a régi csöves rádiókat, öreg telefonokat meg tudom javítani. Mindig kell valami, ami megmozgatja a fantáziámat, és edzésben tartja a kezemet.

– A cég hét éve érkezett Magyarországra, amikor a versenytársak – OBI, BauMax, Brico-Store – már itt voltak. Miért nem jött előbb a Praktiker?
– A döntésnek meg kellett érlelődnie az anyacégnél. Utána azonban nagy lendülettel láttunk munkához. Az első évben kettő, aztán hat áruházat nyitottunk. Ma 15 helyen várjuk a vásárlókat. S a versenytársakkal ellentétben először a vidéki nagyvárosokban jelentünk meg, s csak utána Budapesten és környékén.

– A magyarországi vásárlóerő egyes országrészek szerinti különbözőségét mennyiben érzékelte a Praktiker?
– Kezdetben lehetett érezni, hogy az ország nyugati szélén többet tudtak vásárolni az emberek, mint keleten. Mára azonban a gazdasági fejlődés kedvező hatásait a vásárlóerő kiegyenlítődésében is megfigyelhetjük.

– Már túlvannak a huszonötmilliomodik vásárlón. Mi a sikerességük titka?
– A jó minőségű és megfizethető kínálat, az áruházak tisztasága, áttekinthetősége. A vevő nálunk például ötszázféle csempéből választhat, s a bútorainkat is sokan keresik. Elsősorban a fiatalok, a kezdő házasok. Fontos az őszinteség is. Amit a Praktiker ígér, azt betartja.

– Hogyan lett kereskedő?
– Beleszülettem a szakmába. Szüleimnek volt két kis élelmiszer-kereskedésük Németországban, Worms környékén. Eljött az idő, amikor átvettem a boltokat. Iskoláimat is úgy választottam, hogy a lehető legtöbb gyakorlati ismeretet sajátíthassak el a kereskedelemből az eladóitól az üzletvezetésig. A tanulás befejezése után, az első évek kivételével mindig nagy cégeknél dolgoztam. Ezek sok lehetőséget kínálnak a továbbképzésre, a külföldi tapasztalatszerzésre.

– Gondolt arra, hogy egyszer külföldön fog dolgozni? Méghozzá egy egész áruházláncot vezetni?
– Nem, ez fel sem merült bennem.

– Hogyan került mégis éppen ön ide?
– Valószínűleg jó időben voltam jó helyen. Értékesítési vezetőként dolgoztam a cégnél, amikor a Praktiker már itt volt Magyarországon. Az itteni munkát egy másik ügyvezető kezdte, akit fél év után le akartak váltani a főnökeim. Ekkor esett rám a választás.

– Család nélkül, egyedül érkezett. Nem volt nehéz a beilleszkedés?
– Az első évben hat áruházat nyitottunk. Ez óriási munka volt, hétfőtől vasárnapig szinte folyamatosan dolgoztunk. A családra akkor sem jutott volna idő, ha itt vannak. Amikor pedig már jöhettek volna, akkor úgy alakult a gyerekek iskolai, baráti köteléke, hogy már nem akartak váltani. Németországban maradtak, én pedig kéthetente repülök
haza a hét végékre.

– Kezdetben Bécsből irányították a magyar piacot. Három éve viszont fordult a kocka, s Budapestről irányítják az osztrák áruházakat is.
– Ez a munkatársaimnak is nagy kihívást jelentett, s jó okot a büszkeségre is. Az első két magyarországi áruház megnyitásakor még nem volt központunk Budapesten. A bécsi székhelyen ültünk, onnan irányítottuk az itteni munkákat is.

– Hogy lehet az, hogy Ausztriában csak négy áruházuk van, míg nálunk tizenöt?
– Az osztrák viszonyok hihetetlen kemény versenyt diktálnak. Egy 35 ezres lélekszámú város – mint Bécsújhely – környezetében például nyolc barkácsáruház működik. Ott a piac telítődött, nincs értelme újabb áruházakat nyitni.

– Erdei Zsolt világbajnok
bokszoló a reklámemberük. Miért őt választották erre a szerepre?
– Nagyon illik a cégünkhöz. Nem szállt a fejébe a dicsőség azután sem, hogy világbajnok lett. Kedves, rokonszenves fiú, aki két lábbal áll a földön. Ilyen a Praktiker is. Ezért is van köztünk együttműködési szerződés. Áruháznyitókon, ünnepségeinken ott van, s nagyon jó hatással van a munkatársainkra és a vásárlóinkra egyaránt.

– Fontos a cégben a dolgozók közérzete?
– Nálunk legfontosabb az ember. Mindegy, milyen beosztásban dolgozik. Éreznie kell, hogy szükség van a munkájára. Jó hangulatban dolgozva az eredmények is könnyebben jönnek.

Az igazgató magánélete és szakmai múltja

Család: Két lánya van, 26 és 16 évesek. Felesége jó társ ebben a családi munkamegosztásban, az otthoni dolgokat magára vállalja.

Szabadidő: Ha csak teheti és van szabadideje, motorozik. Gyerekkora óta szenvedélye a gyorsaság. Nagy álma egy Harley-Davidson. De amíg az meglesz, addig is egy 1400 köbcentis Suzukival robog.

Utazás: Nagyon sokat utazik. Magyarországon járja az áruházakat, s gyakran megfordul más országok Praktiker áruházaiban is. Évente kétszer a Távol-Keletre megy munkatársával beszerző útra.

Autó: Sokáig Ford Focusszal járt. De miután 100 ezer kilométert megy egy évben, ezért már nagyobbat használ, egy BMW

5-öst. Az autó nem jelent számára státusszimbólumot.

Szabadidő: Ha csak teheti és van szabadideje, motorozik. Gyerekkora óta szenvedélye a gyorsaság. Nagy álma egy Harley-Davidson. De amíg az meglesz, addig is egy 1400 köbcentis Suzukival robog.

Utazás: Nagyon sokat utazik. Magyarországon járja az áruházakat, s gyakran megfordul más országok Praktiker áruházaiban is. Évente kétszer a Távol-Keletre megy munkatársával beszerző útra.

Autó: Sokáig Ford Focusszal járt. De miután 100 ezer kilométert megy egy évben, ezért már nagyobbat használ, egy BMW

5-öst. Az autó nem jelent számára státusszimbólumot. Az ügyvezető igazgató maga is szívesen vesz szerszámokat a kezébe. Gyakran barkácsol, az otthonát is maga tatarozta. A létrázás sem idegen tőle. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!