Hírek

2005.04.16. 00:00

Vatikáni készülődés

Csák Elemér

A pápaválasztó konklávé kilátástalan helyzetbe került. Kölcsönös engedmények árán Fülöpszigeteki püspököt tesznek meg egyházfőnek. Hat hónappal később a pápát megölik. Az újbóli választás eredményeként a történelemben először amerikai pap lesz Isten földi helytartója.

A történet kitalált. Greg Tobin, amerikai író 2001-ben megjelent könyve a hétfőn kezdődő pápaválasztás előtt ismét megjelent olcsó kiadásban. A regény azt a titkot igyekszik felfedni, ami a világ legősibb és legtitokzatosabb tisztújítását övezi. Egyes alkotások az egyház szociális és vallásfilozófiai válságát igyekeznek ábrázolni. Tobin regényében például a szentatya megválasztásáig megmártózott az alkoholizmusban, a pedofíliában, és megsértette a szüzességi fogadalmat. Botrányt váltott ki az a film is, amely 1968-ban Anthony Quinn főszereplésével készült egy képzeletbeli pápáról. A főhős itt volt orosz politikai elítélt, noha elképzelheteten volt egy nem olasz származású egyházfő.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!