Hírek

2005.04.22. 06:42

Újra kísért a terror réme a Győzelem Napja előtt

Készültségbe helyezték a Kaukázusban az orosz biztonsági erőket, mert csecsen merényletekre számítanak.

Csák Elemér

A csecsenföldi hegyekben napok óta tart a szakadár fegyveresek átcsoportosítása. Titkosszolgálati jelentések szerint Bászájev és Umarov bandavezér a legkisebb harcoló egységeket is igyekszik összehangolni. A terroristák között „rádiócsend” van érvényben. A csoportok csak futárok útján érintkeznek, video- és magnószalagokat, kézzel írt feljegyzéseket küldözgetnek egymásnak.

A terrorakciók veszélyét katonai és ügyészségi illetékesek egyaránt megerősítették. Szergej Szurovikin, a 42. motoros lövészhadosztály parancsnoka szerint a csecsen szakadárok ezt az évet sorsfordítónak tartják. „A fegyveresek arra készülnek, hogy vagy győznek vagy teljesen elveszítik befolyásukat” – mondta a vezérőrnagy. Feltételezések szerint merényletekre a győzelemnapi ünnepségek idején kell számítani, elsősorban Csecsenföldön, de fennáll a veszély a szomszédos államokban, sőt Moszkvában is. A biztonsági erők szóvivője bejelentette: a belügyi alakulatok 15 ezres állományát laktanyai készültségbe helyezték. Megsűrítették az éjszakai és a nappali járőrözést, megerősítették a közüzemi vállalatok, középületek és iskolák védelmét. A rendőrség folyamatosan ellenőrzi az autósok okmányait, átvizsgálják a gépkocsikat. Ramzan Kadirov csecsenföldi miniszterelnök-helyettes május 9-ig megnevezi tavaly merénylet áldozatául esett apjának gyilkosait – írja az Izvesztyija.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!