Hírek

2005.04.06. 00:00

Új pálya az új villamosnak

Nem halogathatja tovább a nagykörúti villamospálya felújítását a BKV. Az új alacsony padlós járművek rosszul viselnék a jelenlegi műszaki állapotokat.

Vajta Zoltán

[caption id="" align="alignleft" width="265"] Nemcsak a sínek, a villamosok is cserére várnak a Moszkva téren. Ma kátyúk között zötyögnek.
[/caption]Át kell építeni a nagykörúti villamospályát a Jászai Mari tér és a Margit híd budai hídfője között. Az átalakítások nélkül nem bírnák a megterhelést a jövőre érkező új Siemens-villamosok. A Moszkva térnél mozog a pálya és a föld a robajjal gördülő villamosszerelvények alatt. A sínek közti beton pedig tele van kátyúval. A Siemens-járművek finom szerkezetének valószínűleg ez sem tenne jót. Úgy tudjuk, egyes kanyarokban azért kell beavatkozni, mert az új villamosok belógnának az autók közé.

Kuzma László főmérnök szerint nem az új villamosok miatt kell átépíteni a pályát. A Margit híd egyszerűen kimaradt a nagykörúti felújításból. Csak jövőre kezdik a munkát. De már idén is buszok pótolják néhány napig a villamosokat. Ekkor alakítják át az áramellátó berendezéseket a Siemens-villamosok igényeihez. Kuzma szerint már ma is rá lehetne engedni az új villamosokat a pályára. A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület szerint aligha. Az alacsony padlós szerkezet ugyanis nagyon kényes. A BKV is elismeri, hogy a Hungária kocsiszínt alaposan át kell alakítani a Siemensek miatt. Mintegy félmilliárd forintot költenek erre a munkára.

Zajosak és ráznak

Mondok Anita eladó (23):

– Remélem, nem kell már sokat utaznom ezekkel az öreg villamosokkal. Zajosak, ráznak, kevesen férnek fel rájuk. Nem fogom sajnálni ezeket, ha eltűnnek. Elkelnének az újak. Az sem baj, ha emiatt át kell építeni a pályát, és egy ideig nem jár majd a villamos. Ki fogom bírni a kényelmetlenséget, ha buszok járnak egy ideig.

Az új villamos számokban

Teljes hossz: 53,99 m

Szélesség: 2,4 m

Tömeg: 62 t

Befogadóképesség: 350 fő

Ülőhely: 70 db

A régi villamos

Teljes hossz: 2×26 m

Szélesség: 2,3 m

Tömeg: 2×34 t

Befogadóképesség: 2×192

Ülőhely: 2×36

– Remélem, nem kell már sokat utaznom ezekkel az öreg villamosokkal. Zajosak, ráznak, kevesen férnek fel rájuk. Nem fogom sajnálni ezeket, ha eltűnnek. Elkelnének az újak. Az sem baj, ha emiatt át kell építeni a pályát, és egy ideig nem jár majd a villamos. Ki fogom bírni a kényelmetlenséget, ha buszok járnak egy ideig. Az új villamos számokban Teljes hossz: 53,99 m

Szélesség: 2,4 m

Tömeg: 62 t

Befogadóképesség: 350 fő

Ülőhely: 70 db

A régi villamos

Teljes hossz: 2×26 m

Szélesség: 2,3 m

Tömeg: 2×34 t

Befogadóképesség: 2×192

Ülőhely: 2×36 Nemcsak a sínek, a villamosok is cserére várnak a Moszkva téren. Ma kátyúk között zötyögnek. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!