Hírek

2005.04.19. 00:00

Új műsorhoz új férfi kell

Gyurcsány Ferenc menesztette Draskovics Tibor pénzügyminisztert. Az utód Veres János, a kormányfő kabinetfőnöke lesz. Az új, nagyobb hatáskörű kormányfői testület irányítását a jövőben Szilvásy György, a BM jelenlegi közigazgatási államtitkára veszi át.

Körmendi G.–Tibay G.

A miniszterelnök reggel telefonon közölte Draskovics Tiborral, hogy meneszti a pénzügyi tárca éléről, majd minderről délelőtt tízkor az MSZP parlamenti frakcióját is tájékoztatta. Közölte velük, hogy a jövőben Veres János lesz a pénzügyminiszter. A kormányfő azt kérte Verestől, hogy a legfontosabb problémák megoldásánál a társadalompolitika és a gazdaságpolitika „kéz a kézben” járjanak egymással.

Gyurcsány azért menesztette egyik kulcsemberét, mert a következő hetekben „a száz lépés politikájának” keretében újabb és újabb javaslatokat tesz majd a kormány, amihez javítani kell az együttműködést a kormánypárti frakciókkal. Megtudtuk, az MSZP frakció a várható megszigorítások bejelentésénél inkább támogat egy „közülük való pénzügyest”, mint Draskovicsot. Veres János korábbi kabinetfőnök miniszteri kinevezése miatt új ember irányítja a jövőben Gyurcsány közvetlen testületét. Az új vezető a miniszterelnök sportminiszteri múltjából való régi bizalmasa, a Belügyminisztérium jelenlegi közigazgatási államtitkára, Szilvásy György lesz.

A „felduzzasztott” csúcskabinet az elődjénél jóval nagyobb befolyást kap, de ezzel egy időben nem csökkentik Kiss Péter „főgondolkodó” kancelláriaminiszter hatáskörét sem. Gyurcsány szerint összehangoltan kell változtatni az államszervezet, az önkormányzatok és az igazgatás működésén, az állam szociális szerepvállalásának több pontján, a családtámogatástól az adópolitikáig, mert „minden mindennel összefügg”. (Itt kell megjegyeznünk: Gyurcsány a cserével rövid időre áthangolta a belpolitikai közbeszédet. A számára nem kedvezően alakult államfőjelölés után megpróbálja „jegelni azt az ügyet”, és stratégiai döntésekkel, új témák bedobásával próbál újra sikeres lenni.)

Az új pénzügyminiszter eddigi ismeretei szerint a költségvetés sarokszámait képes tartani. Mivel Veres János a parlament egyik legtehetősebb képviselője, arra voltunk kíváncsiak, gazdag politikusként hiteles tud-e maradni, ha megszorításokat kell bejelentenie. Veres lapunknak elmondta: „Az édesapám halála után egyedüli fiúként megörököltem egy 16 hektáros, nyolc aranykoronás területet Nyírbátor határában” A politikus vagyona a szavai szerint „már régen megvan, folyamatosan szerepelt a vagyonnyilatkozatomban. Én voltam az egyike azoknak, akik a nyilatkozattételnél a vagyonuk teljes helyzetéről pontos képet adtak.” Veres elismerte, „akkor ezért engem cikiztek”, de „nem gondolom azt, hogy el kellene titkolni, ha az embernek valamilye van.” – Az, hogy valaki sikeres vállalkozóként ér el valamit, nem szégyellni való – válaszolta lapunknak a leendő pénzügyminiszter.

A menesztett Draskovics a Járai vezette jegybankot és a tartós egyensúly érdekében elvárható politikai elszántság hiányát nevezte leváltása okának. De elmondta, nincs lehetőség tovább halogatni a közszféra átalakítását, és el kell érni a pénzügyi egyensúly tartós javulását.

Életrajzi adatok Veres Jánosról (MSZP)

1957. február 5-én született Nyírbátorban (Szabolcs-Szatmár megye). Édesapja, Veres János (1927) kertészeti technikumot végzett, 1960- ig egyéni gazdálkodó, majd nyugdíjba vonulásáig termelőszövetkezeti főagronómus, illetve területi kertész. Édesanyja, Makrai Emma (1935) harminc éven át a nyírbátori Kossuth, majd Új Barázda Mgtsz könyvelője, korábbi csoportvezetője. 1982-től nős, felesége Szabó Éva ügyvéd. Gyermekeik: Gábor János (1984) és Tamás Zoltán (1985).

Politológusi vélemények

– Nyilvánvaló, hogy a miniszterelnöknek a következő választásig aktív cselekvést kell mutatnia – kommentálta a minisztercserét Giró-Szász András politológus. Ám szerinte szerencsésebb lett volna a miniszterelnök-váltással egy időben tárcavezetőt cserélnie Gyurcsány Ferencnek, de akkoriban Draskovics Tibor pozíciója erős volt, Gyurcsánynak pedig szövetséges kellett.

Draskovics „elhasználódott” az elmúlt év konfliktusaiban, és a pénzügyi helyzetéért is felelőst kellett találni – véli Kiszelly Zoltán politológus. Szerinte a kormány gyors és jelentős átalakításával a kormányfő nem konfrontálódik a párttal, ugyanakkor Veres János személyében pártembert von be a kormányzásba; bizalmasát, Szilvásy Györgyöt viszont a „hatalom központjába” emeli, ezzel is pozícióját erősíti.

Draskovics „elhasználódott” az elmúlt év konfliktusaiban, és a pénzügyi helyzetéért is felelőst kellett találni – véli Kiszelly Zoltán politológus. Szerinte a kormány gyors és jelentős átalakításával a kormányfő nem konfrontálódik a párttal, ugyanakkor Veres János személyében pártembert von be a kormányzásba; bizalmasát, Szilvásy Györgyöt viszont a „hatalom központjába” emeli, ezzel is pozícióját erősíti. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!