Hírek

2005.04.16. 10:14

Stohl két világ közt

Mostanában kevesebbet hallani róla, nem szerepel naponta az újságok címlapján. Stohl András mintha örülne ennek.

Szilágyi Ágnes

[caption id="" align="alignleft" width="300"] Délceg gárdatisztet játszik a Sárga liliomban (Nemzeti Színház)
[/caption]A Nemzeti Színház öltözőjében találkoztunk. A Sárga liliom előadására készült, előtte a színház konditermében edzett.  – Szükségem van rá, kikapcsol – mondta. – Közben felkészülök az előadásra is.

Beszédesebb, élénkebb Stohl élt az emlékezetemben. Nem a ValóVilág harsány, vásári kikiáltó stílusú műsorvezetőjére gondolok. Inkább a Meseautó egyik forgatási napjára a régi kastélyban. Feldobott volt, be nem állt a szája, élvezte a munkát. Most olyannak tűnt, mint akit fáraszt a beszéd. Látszott, valami máson jár az esze. Talán azon, mi újat írhatnak még róla. Nincs ezen mit csodálkozni. Hiszen amikor az RTL Klubon
a valóságshow futott, a műsorvezető nap mint nap a bulvársajtó címlapjára került. Stohlról még azt is tudni vélte a közvélemény, hogy milyen alsónadrágot viselt. Vagy éppen arról szóltak az írások, kivel látták Stohl Bucit. Találgatták, megcsalja-e a feleségét vagy sem. Még nagyobb teret kapott az újságoldalakon, amikor a túlélő-show győztesével, Tündével öszszebatyuzott. – Féligazságok jelentek meg és hazugságok – foglalja össze. – A ValóVilág többet jelent nekem, mint pusztán televíziós adást. Az a százötven ember, aki készíti, olyan, mint a családom.

Nem zavarja, hogy mostanában kevesebbet írnak róla, így természetes – tartja. Aztán a régi Stohl bújik elő néhány pillanatra. Miközben beszél, az öltöző tükrében tarajosra igazgatja kezével a haját, igazi punk séró. – Jó lesz így? – kérdezi.

Mostanában visszatért a csatorna reggeli ébresztőműsorába régi társával, Balázsy Pannával. De vajon felkészült-e arra, mi lesz, ha szeptemberben megindul a VV4? Akkor ismét nagyítóval figyelik majd a szenzációra éhes újságok minden lépését. Percek alatt felderítik majd, ki az új szerelme. Mert elárulta, van valaki, de nem akar róla beszélni. A családjáról viszont igen. Náluk nincs a válás után láthatás. Hetente kétszer találkozik két kislányával, a tizenkét éves Lucával és a nyolcéves Rebekával.

Stohl András, a Jászai Mari-díjas komédiás

Budapest, 1967. február 23.

1990: Színház- és Filmművészeti Főiskola

1989: Katona József Színház

2001–2003: szabadúszó

2003-tól: Nemzeti Színház

Színházi szerepei: Pentheszileia, A holdbéli csónakos, Sárga liliom, Buborékok (Nemzeti Színház), Sweet Charity (Budapesti Operett Színház)

Fontosabb filmszerepei: Tutajosok, Sztálin menyasszonya, Cyrano de Bergerac, Könyörtelen idők, A szökevény, Honfoglalás, Presszó, Európa Expressz, A napfény íze, Rosszfiúk, Meseautó, Napoleon, Schindler Italiano (Perlasca), Csocsó

Díjai: Jászai Mari-díj, Országos Színházi Találkozó különdíja, Puck-díj

Lemaradt Latabárról a Meseautó hősszerelmese

A Meseautó sikere után meglepő: Stohl nem szerepel majd az Egy szoknya, egy nadrág című felújításban. Pedig ugyanaz a stáb forgatja ezt a filmet is, mint az előbbit. A színészt meghívták próbafelvételre, mégpedig Latabár szerepére. Ám hétfőn, a találkozó előtt Gyöngyössy Bence, a rendező látta Rudolf Pétert, aki elnyerte a szerepet.

Magaslesen puskával

Most készül új premierre. A főszerepet alakítja majd Calderón Az élet álom című darabjában, amelyet Valló Péter rendez a Nemzeti Színházban. Ha ideje engedi, a színész kedvenc hobbijának hódol, vadászni megy barátaival. Stohlnak az erdő, a vadászat nem csupán azt jelenti, hogy elejti a vadat.

Sokkal inkább élvezi, amikor a tisztáson elvonul előtte egy vaddisznócsalád a csíkos malacokkal. A jó levegő és a csend megnyugtatja, ez jelenti neki a kikapcsolódást.

1990: Színház- és Filmművészeti Főiskola

1989: Katona József Színház

2001–2003: szabadúszó

2003-tól: Nemzeti Színház

Színházi szerepei: Pentheszileia, A holdbéli csónakos, Sárga liliom, Buborékok (Nemzeti Színház), Sweet Charity (Budapesti Operett Színház)

Fontosabb filmszerepei: Tutajosok, Sztálin menyasszonya, Cyrano de Bergerac, Könyörtelen idők, A szökevény, Honfoglalás, Presszó, Európa Expressz, A napfény íze, Rosszfiúk, Meseautó, Napoleon, Schindler Italiano (Perlasca), Csocsó

Díjai: Jászai Mari-díj, Országos Színházi Találkozó különdíja, Puck-díj Lemaradt Latabárról a Meseautó hősszerelmese A Meseautó sikere után meglepő: Stohl nem szerepel majd az Egy szoknya, egy nadrág című felújításban. Pedig ugyanaz a stáb forgatja ezt a filmet is, mint az előbbit. A színészt meghívták próbafelvételre, mégpedig Latabár szerepére. Ám hétfőn, a találkozó előtt Gyöngyössy Bence, a rendező látta Rudolf Pétert, aki elnyerte a szerepet. Magaslesen puskával Most készül új premierre. A főszerepet alakítja majd Calderón Az élet álom című darabjában, amelyet Valló Péter rendez a Nemzeti Színházban. Ha ideje engedi, a színész kedvenc hobbijának hódol, vadászni megy barátaival. Stohlnak az erdő, a vadászat nem csupán azt jelenti, hogy elejti a vadat.

Sokkal inkább élvezi, amikor a tisztáson elvonul előtte egy vaddisznócsalád a csíkos malacokkal. A jó levegő és a csend megnyugtatja, ez jelenti neki a kikapcsolódást. Délceg gárdatisztet játszik a Sárga liliomban (Nemzeti Színház) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!