Hírek

2005.04.12. 00:00

Sok bevallás a semmiért

Nem alkalmas jelenlegi formájában a korrupció elleni harcra a köztisztviselői vagyonnyilatkozat intézménye – állítja Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos.

Tibay Gábor

Péterfalvi Attila vizsgálatában megállapította: több kifogás emelhető a köztisztviselők és hozzátartozóik nyilatkozatával kapcsolatban. Mint ismert, nem csupán a politikai közszereplőknek és hozzátartozóiknak, hanem a köztisztviselőknek és családtagjaiknak is kötelező a vagyonnyilatkozat: igaz, a politikusok nyilatkozatához képest ezek az iratok nem nyilvánosak. A nyilatkozattételi kötelezettség az eredeti elképzelések szerint a közszférában is a korrupcióellenes harcban segítette volna az esetleges vizsgálatokat. Más kérdés, hogy bár a tavaly októberi állapot szerint mintegy 290 ezer ilyen nyilatkozatot – ebből több mint 174 ezer hozzátartozói adatsort – kezelt a Belügyminisztérium (BM) szakhivatala, az elmúlt három évben mindössze öt ellenőrzést folytattak le a hatalmas anyagból.

Az adatvédelmi biztos szerint pontosan ez az aránytalanság veti fel, hogy alkotmányellenesen működik a jelenlegi rendszer. A BM-hivatal ugyanis – mondja Péterfalvi – ezáltal egyfajta „készletező” adatgyűjtést végez, amelyről az Alkotmánybíróság már 1991-ben megállapította, hogy alkotmányellenes.

Az adatvédelmi biztos szerint ugyancsak aggályos kérdés a hozzátartozók vagyonnyilatkozat-tétele. A jelenlegi jogszabá-lyok ugyanis azt sugallják: ha egy családtag nem szolgáltat adatot, a nyilatkozattétel kötelezettjét a munkahelyén hátrány érheti. Péterfalvi Attila egyértelmű álláspontja: nem hibás, így a közszolgálatban maradhat az, akinek családtagja megtagadja az adatszolgáltatást.

Péterfalvi Attila lapunknak elmondta: el kell gondolkodni azon, szükség van-e a vagyonnyilatkozati rendszerre. Kérdéses ugyanis – a fent említett aránytalanságok miatt –, hogy az a jelenlegi formájában megfelelően biztosítja-e a közélet tisztaságát, és alkalmas eszköz-e a korrupció megelőzésére.

A valós vagyoni helyzet nem derül ki

– A vagyonnyilatkozatok jelenleg formálisak, ugyanis a valós vagyoni helyzetről legtöbbször nem adnak hiteles képet – mondta lapunknak Kolláth György. Az alkotmányjogász úgy véli, Péterfalvi Attilának igaza van az aggályosnak vélt részletekkel kapcsolatban. Kolláth szerint az adatvédelmi biztos akár az Alkotmánybírósághoz is fordulhat észrevételeivel.

Tibay Gábor A valós vagyoni helyzet nem derül ki – A vagyonnyilatkozatok jelenleg formálisak, ugyanis a valós vagyoni helyzetről legtöbbször nem adnak hiteles képet – mondta lapunknak Kolláth György. Az alkotmányjogász úgy véli, Péterfalvi Attilának igaza van az aggályosnak vélt részletekkel kapcsolatban. Kolláth szerint az adatvédelmi biztos akár az Alkotmánybírósághoz is fordulhat észrevételeivel. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!