Hírek

2005.04.20. 06:18

Német pápa Szent Péter trónusán

XVI. Benedek néven a német Joseph Ratzinger bíboros lépett a hónap elején elhunyt II. János Pál örökébe.

Gyulay Zoltán

Felszállt a fehér füst: kedd este néhány perccel hat óra előtt a konklávé így adta a világ tudtára, hogy megválasztotta az egyházfőt. Bár kezdetben a Vatikáni Rádió is úgy vélte, hogy a füst színe nem teljesen egyértelmű, kevéssel később megszólaltak a Szent Péter bazilika harangjai, hogy minden kétséget eloszlassanak. Alig ötven perc elteltével a mellvéden megjelent Medina Estevez bíboros, hogy latinul közölje a világgal: „Annunzio vobis gaudium magnum. Habemus Papam!” – azaz: „Jelentem nektek a hatalmas örömhírt. Van pápánk!” Ezt követően kimondta azt a nevet, amelyre két hete várt a világ: Joseph Ratzinger. A német bíboros nyerte el a konklávé bizalmát. Az új pápa XV. Benedek néven lép Szent Péter trónjára.

A szinte másodpercek alatt zsúfolásig megtelt Szent Péter téren ujjongó tömeg elé lépett az új szentatya, és elmondta első urbi et orbi, azaz a Róma városának és a világnak szóló apostoli áldását. A sokezernyi zarándok lelkesen lengette nemzeti zászlaját, föl-föltűnt a magyar trikolór is, a leglelkesebbek azonban – érthetően – a németek voltak.

A világ katolikus hívői, de még az egyházon kívül állók zöme is Rómára fordította egész nap a figyelmét. A hétfő esti első forduló után ugyanis kedden a vatikáni Sixtus-kápolnában megkezdte az érdemi munkát a pápaválasztásra összegyűlt száztizenöt bíboros. Ezrek követték az eseményeket, lesték a karcsú kéményt, hogy mikor és milyen színű füst bodorodik ki kürtőjén.

Néhány perccel dél előtt fekete füst hagyta el a kéményt, bár kezdetben csalóka módon inkább látszott egészen világos szürkének. A téren gyülekezők már-már örömujjongásban törtek ki. Utóbb azonban kiábrándult moraj zúgott végig a Szent Péter bazilika előtt.

XVI. Benedek pápa (Joseph Ratzinger bíboros)

1927. április 16-án született Marktlban

1946-1951: A freisingi filozófiai-teológiai főiskolán és a müncheni Ludwig Maximilian Egyetemen végzi tanulmányait

1951: Pappá szentelik

1953: Teológiai doktor

1957-1977: A müncheni, a freisingi, a bonni, a münsteri, a tübingeni és a regensburgi egyetem, illetve főiskola professzora

1977: München-Freising érseke, bíboros

1981: a Hittani Kongregáció prefektusa

Az utóbbi esztendőkben II. János Pál legközvetlenebb munkatársa, jóbarátja. Az egyház konzervatív irányvonalát képviseli. Magas korára való tekintettel személyét egyházi körökben egyértelműen átmeneti megoldásnak tekintik. Mindazonáltal vitathatatlan hatalmas tudása, egyházi ismeretei, vatikáni jártassága. Emellett tökéletesen beszél a többi között olaszul, angolul, franciául, spanyolul is.

Folytatja a munkát

Jozeph Ratzinger megválasztása annak az igénynek a kifejezése, hogy a katolikus egyház egyenesen kövesse az elhunyt II. János Pál által kijelölt utat. Fazekas Csaba vallástörténész hozzátette: valószínűleg ennek megfelelően az új pápa folytatja elődjének missziós jellegű utazásait, ugyanakkor szerinte kérdéses, hogy a konzervativizmusáról nevezetes egyházi vezető miképpen tud megfelelni az új kor kihívásainak.

1946-1951: A freisingi filozófiai-teológiai főiskolán és a müncheni Ludwig Maximilian Egyetemen végzi tanulmányait

1951: Pappá szentelik

1953: Teológiai doktor

1957-1977: A müncheni, a freisingi, a bonni, a münsteri, a tübingeni és a regensburgi egyetem, illetve főiskola professzora

1977: München-Freising érseke, bíboros

1981: a Hittani Kongregáció prefektusa

Az utóbbi esztendőkben II. János Pál legközvetlenebb munkatársa, jóbarátja. Az egyház konzervatív irányvonalát képviseli. Magas korára való tekintettel személyét egyházi körökben egyértelműen átmeneti megoldásnak tekintik. Mindazonáltal vitathatatlan hatalmas tudása, egyházi ismeretei, vatikáni jártassága. Emellett tökéletesen beszél a többi között olaszul, angolul, franciául, spanyolul is. Folytatja a munkát Jozeph Ratzinger megválasztása annak az igénynek a kifejezése, hogy a katolikus egyház egyenesen kövesse az elhunyt II. János Pál által kijelölt utat. Fazekas Csaba vallástörténész hozzátette: valószínűleg ennek megfelelően az új pápa folytatja elődjének missziós jellegű utazásait, ugyanakkor szerinte kérdéses, hogy a konzervativizmusáról nevezetes egyházi vezető miképpen tud megfelelni az új kor kihívásainak. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!