Hírek

2005.04.09. 07:44

Megtalálták Hitler utolsó tengeralattjáróját?

A mai napig homály fedi, hol tűnt el Hitler utolsó tengeralattjárója a második világháborúban.

Matula Judit

A Spanyolországhoz tartozó Ibiza sziget partjainál búvárok nemrég egy tengeralattjáró roncsát fedezték fel. Az U-602-es hatvankét évvel ezelőtt süllyedt el a Földközi-tengerben 48 matrózzal együtt. A közelmúltban feléledt a remény, hogy a nyomára bukkantak. A spanyol búvárcsapat egy helyi lakos emlékei alapján kezdett kutatásba Ibizától két kilométerre. Többszöri eredménytelen merülés után egyszer csak óriási tárgy körvonalai rajzolódtak ki előttük kilencven méter mélyen, a jéghideg víz homályában. Hamarosan egyértelművé vált, hogy az algával, kagylókkal, halászhálódarabokkal belepett óriás nem más, mint egy tengeralattjáró. Az egyik spanyol tengerészparancsnok szerint vagy olasz hadi járműről van szó, vagy igen nagy valószínűséggel a német U-602-esről.

A német haditengerészet 1941-ben épült, 67 méter hosszú, hat méter széles és 220 méter merülésű tengeralattjárója 1943-ban a franciaországi Toulonból indult el utolsó útjára. Április 19-én már Algéria partjaihoz közeledett, amikor a szövetséges csapatok egyik repülőjéről vízibombákkal kezdték támadni. Az utolsó S. O. S jeleket az U-602-es kapitánya Oran kikötőjétől északra adta le . Ez után a tengeralattjárónak nyoma veszett. Az U-602-es legénységéből egyetlen tengerész, Herbert Guschewski maradt életben. Az akkor huszonkét éves rádióst a touloni indulás előtt máshova vezényelték.

Az egyetlen túlélő a tengeralattjáró egyik rádiósa

Herbert Guschewski 1921. április 6-án született a németországi Bochumban. A második világháborúban az U-602-es tengeralattjáró rádiósaként szolgált, de megmenekült, mert átkerült az U-869-esre. A háború után Memmingenben telepedett le. Aktív résztvevője a város közösségi életének. 1978 óta tagja a városi tanácsnak, a helyi katolikus egyesület elnöke és alapító tagja a memmingeni életmentő szolgálatnak. Számos kitüntetés birtokosa.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!