Hírek

2005.04.12. 08:27

Magyarország Nagy Könyve

Mindenkinek van legalább egy olyan könyve, amely élete meghatározó olvasmányává vált. Ezekből a sorsfordító könyvekből választhatjuk ki az ország legszívesebben olvasott regényét.

Parcsami Gábor

[caption id="" align="alignleft" width="296"] A műsorkészítők: Tarján Tamás irodalomtörténész, Kóthy Judit filmrendező és Sipos Pál főszerkesztő (balról jobbra)
[/caption]A Magyar Televízióban március elejétől látható A Nagy Könyv, amelynek médiatámogatói között szerepel lapunk is. A műsorban országosan ismert művészek, sportolók, írók és televíziós egyéniségek ajánlják életük legmeghatározóbb olvasmányát.
Az első forduló végén, április 23-án élő adásban hozzák nyilvánosságra a TOP 100-as listát, amit a nézők szavazatai alapján állítanak össze. Ebből választhatják ki a szavazók júniusig az első tizenkettőt. A „győzteseket” őszre elkészülő filmek népszerűsítik. Szintén ősztől többfordulós vetélkedőket is láthatunk a televízióban az egyes művek köré szerveződő csapatok részvételével. Hogy melyik kötet lesz a magyar olvasók kedvenc könyve, az december 17-én kiderül.
A tegnapi sajtótájékoztatón Tarján Tamás irodalomtörténész beszámolt a szavazás állásáról. E szerint csupán az interneten eddig negyvenezer szavazatot adtak le a játékba bekapcsolódó tévénézők. Ez az eredmény minden várakozást felülmúlt.
A műsor másik szervezője,  Kóthy Judit filmrendező elkeserítőnek és felháborítónak tartotta, hogy A Nagy Könyvet egyesek politikai célokra kívánják fölhasználni. A filmrendezőnek a birtokába került egy röplap. Ezen egy jobboldali politikai társulás arra buzdítja híveit, hogy egy Wass Albert-regényre szavazzanak. Mégpedig azzal az indokkal, hogy a TOP 100-as listába legalább egy magyar mű is bekerüljön. Kóthy Judit elmondta: a szervezők szeretnék, ha semmiféle kultúr- és politikai harc nem árnyékolná be a műsort.

Még mindig beleszólhatunk a döntésbe a világhálón és leadott szavazólapon

A könyvtárakban, könyvesboltokban, művelődési házakban elhelyezett lapokon április 15-éig lehet leadni a szavazatokat a Nagy Könyvre. Interneten valamivel tovább, április 23-ig lehet voksolni a www.anagy-konyv.hu címen. A játékban bármilyen, magyarul megjelent regényre szavazhatunk.

A résztvevők között egy-egy 150 ezer, 100 ezer és 50 ezer forint értékű könyvutalványt sorsolnak ki. A játékszabályokról, az ismert személyiségek által ajánlott művekről bővebben a műsor internetes oldalán lehet olvasni.

az ország legszívesebben olvasott regényét. Parcsami Gábor Még mindig beleszólhatunk a döntésbe a világhálón és leadott szavazólapon A könyvtárakban, könyvesboltokban, művelődési házakban elhelyezett lapokon április 15-éig lehet leadni a szavazatokat a Nagy Könyvre. Interneten valamivel tovább, április 23-ig lehet voksolni a www.anagy-konyv.hu címen. A játékban bármilyen, magyarul megjelent regényre szavazhatunk.

A résztvevők között egy-egy 150 ezer, 100 ezer és 50 ezer forint értékű könyvutalványt sorsolnak ki. A játékszabályokról, az ismert személyiségek által ajánlott művekről bővebben a műsor internetes oldalán lehet olvasni. A műsorkészítők: Tarján Tamás irodalomtörténész, Kóthy Judit filmrendező és Sipos Pál főszerkesztő (balról jobbra) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!