Hírek

2005.04.08. 00:00

Kizárták a potyautasokat

Erre az évre biztosan leáldozott a bliccelőknek. A tegnap kezdődött BKV-ellenőri akció nem tartotta fel a forgalmat, ellenben megnövelte a jegyeladást.

Vajta Zoltán

[caption id="" align="alignleft" width="254"] Többen vitatkoztak az őrökkel, hiába: nem engedtek be senkit jegy nélkül
[/caption]Alighanem sosem adtak még el egy nap alatt annyi vonaljegyet Budapesten, mint tegnap. A BKV-ellenőrök az év hátralévő részében megszállják a metróállomásokat. Mégpedig a bejáratokat, így már be sem engedik a bliccelőket a mozgólépcsőre. Egyetlen kiskaput hagytak meg a potyautasoknak, a szakaszjegyet. Ez olcsóbb a vonaljegynél, de legfeljebb csak három megállót lehet vele utazni. Mivel azonban csak belépéskor kérik az ellenőrök, kockázat nélkül használható az egész metróvonalon.

A Reggel öt órát töltött el tegnap a 2-es metró vonalán. Voltak, akik nem akarták tudomásul venni a példátlan szigort, és megszokásból megpróbálták áttörni a gyűrűt. Ekkor azonban az ellenőrök mellé vezényelt biztonsági őrökbe futottak. A bliccelők többsége feladta a küzdelmet a túlerővel szemben, és visszasomfordáltak a jegypénztárhoz. Kivéve azt a nagyra nőtt, kopasz férfit, aki kishíján megütötte az ellenőrt és a biztonsági őrt. Senki nem merte megállítani, így az erőszakos bliccelő bejutott a Blaha Lujza téri állomásra. Temperamentumával kerülte meg az ellenőröket egy hölgy a Stadionoknál. Az épp befutó metrót akarta elérni, ezért lökte fel kishíján az őröket. Más összetűzést nem láttunk. Csak a jegyellenőrzési csoport vezetője számolt be beszólásokról. Egy utas azt kérdezte a beosztottjait ellenőrző Bence Ferencnétől, hogy nézett-e már aznap tükörbe.

A BKV-utasokat is védelmezhetik az őrök

A következő napokban maradnak a 2-es metró bejáratainál az ellenőrök. A 3-as vonalon a megszokott módon, a kijáratnál kérik a jegyeket. A nyári felújítás idején a Deák tér és a Stadionok között a pótlóbuszokon lehet majd találkozni őrzött ellenőrökkel. Jelenlétük visszafogottságra készteti a zsebtolvajokat. A biztonsági őrök feladata az ellenőrök védelme –közölte Lucza Mihály, a BKV főosztályvezetője. Az őrök szükség esetén az utasokat is megóvhatják a kötekedőktől, verekedőktől. Ha zsebtolvajba botlanak, kihívhatják a rendőröket, de nem intézkedhetnek velük szemben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!