Hírek

2005.04.05. 00:00

Kis utca, gazdag múlt

Címkék#Mi utcánk

Turisták népesítik be a Tóth Árpád sétány és a Szentháromság tér közötti utcát. Itt van Európa egyik legrégebbi cukrászdája, a Ruszwurm.

Kiss G. – Lázin M. A.

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Amint megjön a jó idő, a turisták és a fővárosi polgárok ellepik a Ruszwurm piciny utcáját
[/caption]A tavasz első napsugaraival a turisták is megérkeztek a budavári Szentháromság utcába. Van mit lencsevégre kapniuk. Az 1600–1700-as években emelt épületek a régmúltat idézik.

A Szentháromság tér felől, a Mátyás-templom csipkézett tornya tekint le az utca forgatagára. A sarkon áll kiugró, díszes ablakával a volt budai városháza. Épülete jelenleg a Collegium Budapestnek ad otthont. Szemközt található a Ruszwurm Cukrászda, amely 1827 óta fogad vendégeket. A bejárat előtti asztalok szinte mindig foglaltak, a tu-risták szívesen kóstolgatják a kávé- és tortakülönlegességeket.

Az Uri utca kereszteződésében ül bronzlován Hadik András tábornagy. A paripa intim testrészének fénye utal a hozzá kötődő szokásra. Egyetemisták között az a hiedelem járja, hogy megsimogatása szerencsét hoz a vizsgák idejére.

Télen teljesen kiürül

– Tavasszal és nyáron itt mindig nagy a forgalom – mondja Székely Ida (34), aki öt éve dolgozik az utca egyik ajándékboltjában. A téli hónapokban azonban teljesen kiürül a környék. Olyankor az üzleteknek is megcsappan a forgalmuk. A várnegyedben többnyire idősek élnek. Itt mindenki ismerősként köszön a másikra. Sajnos az autósok a tiltó tábla ellenére is behajtanak az utcába. Erre csak a két mozgássérült lakónak lenne lehetősége. Az ellenőrök csak időnként bírságolják meg a szabálytalankodókat, így a büntetőcéduláknak nincs nagy elrettentő hatásuk.

Sokféle névvel jelölték

A várnegyedben található aprócska Szentháromság utcát történelme folyamán sokféle névvel jelölték. Ezek többsége az itt található épületekhez, illetve az e helyt dolgozó emberek foglalkozásához tapadt. Így az 1400-as években hívták Kalmár, majd Patikáriusok, majd száz esztendőre rá az ideköltözők nemzetsége után Német utcának. A török időkben Kazandzsiler oglu, azaz Kazánkészítő névre hallgatott. A hódítók kiűzése után jele először Városház, majd Mészárszék, később újra Városház lett. Szentháromság utcának 1874-óta hívják.

Hertendi Márta, főállású anya:

– Nagyon szeretek itt lakni, a hatalmas turistaforgalmat is megszoktam már. A gyerekek számára közel az óvoda, a Tóth árpád sétányon végigmenni is felüdülés. Egyetlen probléma, hogy a közelben nincs egyetlen nagyobb élelmiszerüzlet sem. Ami van, az túl drága.

Itt mindenki ismerősként köszön a másikra.

Sajnos az autósok a tiltó tábla ellenére is behajtanak az utcába. Erre csak a két mozgássérült lakónak lenne lehetősége. Az ellenőrök csak időnként bírságolják meg a szabálytalankodókat, így a büntetőcéduláknak nincs nagy elrettentő hatásuk. Sokféle névvel jelölték A várnegyedben található aprócska Szentháromság utcát történelme folyamán sokféle névvel jelölték. Ezek többsége az itt található épületekhez, illetve az e helyt dolgozó emberek foglalkozásához tapadt. Így az 1400-as években hívták Kalmár, majd Patikáriusok, majd száz esztendőre rá az ideköltözők nemzetsége után Német utcának. A török időkben Kazandzsiler oglu, azaz Kazánkészítő névre hallgatott. A hódítók kiűzése után jele először Városház, majd Mészárszék, később újra Városház lett. Szentháromság utcának 1874-óta hívják. Hertendi Márta, főállású anya: – Nagyon szeretek itt lakni, a hatalmas turistaforgalmat is megszoktam már. A gyerekek számára közel az óvoda, a Tóth árpád sétányon végigmenni is felüdülés. Egyetlen probléma, hogy a közelben nincs egyetlen nagyobb élelmiszerüzlet sem. Ami van, az túl drága. Amint megjön a jó idő, a turisták és a fővárosi polgárok ellepik a Ruszwurm piciny utcáját -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!