Hírek

2005.04.08. 07:08

Ismét kishatárforgalom

Magyarország uniós csatlakozása miatt megszűnt Ukrajna és Magyarország között a kishatárforgalom, ám a jelek szerint új éltre kel.

Toronyi A.

Brüsszelben egy évre kiváltható, többszöri belépésre jogosító határátlépő kibocsátását tervezik azok számára, akik legfeljebb harminc kilométeres távolságra élnek a közösség külső határai mentén. Az elképzelésnek a magyarság szempontjából két érintettje van: a Kárpátalján, illetve a Vajdaságban élő magyar nemzetrész.

Magyarország 2007-ben csatlakozik a schengeni vízumrendszerhez, ami új helyzetet teremt a kárpátaljai magyarok számára – írja a Kárpáti igaz szó. Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség ugyanakkor csak részmegoldásnak tekinti az említett tervezetet, minthogy az csak a két ország határsávjában állandó lakhellyel bíró személyek számára teszi lehetővé a határátkelést. A javaslat elfogadása előreláthatóan a szlovák és román kormányt is hasonló megállapodásokra ösztönzi majd, ami átjárhatóvá teszi a többi határt is. Így könnyen megoldható lenne a szétszakított települések, például Kis- és Nagyszelmenc, valamint Kis- és Nagybocskó jelenlegi problémája. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!